De voorzitter opent de zitting op 30/01/2023 om 20:00.
Op vraag van raadslid Peter De Smet werd er een minuut stilte gehouden voor Lisette De Ryck, weduwe van oud-burgemeester Willy Michiels, en haar mantelzorger, die recent omkwamen tijdens een woningbrand.
Raadslid Laurent Volckaert nam digitaal deel conform artikel 5.1 § 1 van het huishoudelijk reglement.
Aan de raad wordt gevraagd de verslagen van de openbare zitting van 19 december 2022 goed te keuren.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van de gemeenteraad van 19 december 2022 goed te keuren.
De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven over de aanduiding van nieuwe vertegenwoordigers voor het beheerscomité van de interlokale vereniging regiosportdienst Zuid-Oost-Vlaanderen.
In de statuten, inzonderheid hoofdstuk 4, artikel 7 staat vermeld dat de vertegenwoordiger de schepen bevoegd voor sport moet zijn en dat er bijkomend een plaatsvervangend afgevaardigde kan aangesteld worden. De plaatsvervanger moet een lid zijn van de gemeenteraad.
Bij het begin van de huidige legislatuur zijn volgende personen als vertegenwoordigers aangeduid:
Ingevolge de schepenwissel is het nodig nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden.
Het college van burgemeester en schepenen doet volgend voorstel:
Algemene basisbevoegdheid:
Bijzondere bevoegdheidsgronden:
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 3 stemmen onthouden.
Artikel 1 - Tom Sorgeloos (tom.sorgeloos@haaltert.be), schepen van sport, aan te duiden als effectief afgevaardigde voor het beheerscomité van de interlokale vereniging regiosportdienst Zuid- Oost- Vlaanderen.
Artikel 2 - Nico Roelandt (nico.roelandt@haaltert.be), raadslid, aan te duiden als plaatsvervanger voor het beheerscomité van de interlokale vereniging regiosportdienst Zuid- Oost- Vlaanderen.
Het lokaal bestuur Haaltert is betrokken in een gerechtelijke procedure tegen BVBA RUB. Deze procedure heeft betrekking op de bouw van residentie Bruulpark, waarbij de aannemer enerzijds de rooilijn niet had gerespecteerd en anderzijds delen van het openbaar domein had beschadigd en ingenomen.
Het lokaal bestuur Haaltert is hierop een procedure gestart tegen BVBA RUB die behandeld wordt door de Rechtbank van Eerste Aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. Deze stelde bij tussenvonnis van 25 september 2020 een deskundige aan.
Samen met deze procedure was er tevens een procedure lopende tussen de verschillende mede-eigenaars en BVBA RUB. Op vraag van de mede-eigenaars zijn partijen rond tafel gaan zitten om tot een akkoord te komen om beide procedures te beëindigen.
In deze zin werd een dading opgesteld, waarbij BVBA RUB aan het lokaal bestuur Haaltert de som van 7.886,18 euro betaalt tot slot van alle rekeningen en waarbij een einde wordt gesteld aan de lopende procedure. De technische dienst zal zelf de nodige herstellingen en aanpassingen uitvoeren.
Door de dading worden verdere ongemakken, kosten, onzekerheden, … van de procedure vermeden.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft financiële gevolgen, maar deze worden ten laste van NV Ethias genomen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de dading tot beëindiging van de gerechtelijke procedure betreffende het Bruulpark tegen BVBA RUB, hangende voor de Rechtbank van Eerste Aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde.
De gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst met SOLVA betreffende de expert archief - en informatiebeheer principieel goed te keuren.
Het lokaal bestuur Haaltert heeft de wettelijke verplichting om haar bestuursdocumenten in een goede, geordende en toegankelijke staat te beheren en te bewaren. Tot op heden voldoen we niet aan deze wettelijke verplichting conform het decreet lokaal bestuur.
Om aan deze verplichting te voldoen moet het lokaal bestuur Haaltert beschikken over een expert archief - en informatiebeheer.
Dergelijke profielen zijn niet eenvoudig als dusdanig beschikbaar op de arbeidsmarkt. Aangezien verschillende andere gemeenten hiermee te kampen hebben en deze problematiek delen, zal het intergemeentelijk samenwerkingsverband SOLVA instaan voor het aanwerven van een dergelijke expert. Op deze manier kunnen we met drie gemeenten één expert delen.
De expert zou zijn/haar diensten kunnen aanbieden aan drie lokale besturen.
Hiervoor werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, gekoppeld aan een nota opgesteld door SOLVA. Kern van deze samenwerking is dat SOLVA actief op zoek gaat naar een expert, die dan zal werken voor de verschillende lokale besturen die de overeenkomst hebben ondertekend. De prestaties en kosten van de expert zouden dan evenredig verdeeld worden onder de lokale besturen.
De samenwerkingsovereenkomst dient te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Algemene basisbevoegdheid:
Bijzondere bevoegdheidsgronden
Deze beslissing kadert in gelijkblijvend beleid, waardoor geen toetsing aan de beleidsdoelstellingen vereist is.
Aangezien we met drie deelnemende gemeenten zijn (Erpe-Mere/ Denderleeuw/ Haaltert) wordt deze kost gedeeld door drie (beschikbare inzet is per gemeente evenredig):
Deze bedraagt jaarlijks per gemeente 33.473,99 euro. (eenmalig is deze kost 36.807,33 met inbegrip van de recruteringskost) voor een raming expert met een anciënniteit van max. 10 jaar. (zie de tabel in bijlage voor een totaal overzicht).
artikel 1. de samenwerkingsovereenkomst, inclusief bijlagen, met SOLVA betreffende de expert archief - en informatiebeheer goed te keuren.
Aanleiding
Op dit moment kunnen burgers, verenigingen, ondernemingen,... binnen de lokale besturen Haaltert, Arendonk en Herenthout enkel telefonisch of per e-mail contact opnemen met het lokaal bestuur om een afspraak te maken bij een bepaalde dienst. Een groot nadeel hierbij is dat burgers enkel tijdens de kantooruren de mogelijkheid hebben om een afspraak vast te leggen. Een online afsprakenmodule zou voor dit proces een grote meerwaarde kunnen bieden.
Het komt de efficiëntie en effectiviteit van het afsprakenproces ten goede doordat de burger op deze manier op elke plaats en met elk toestel op ieder moment van de dag in de mogelijkheid is om in enkele klikken een afspraak te maken. De duurtijd om een afspraak vast te leggen zal in de toekomst dus veel korter zijn. De burger zal ook voor elk product onmiddellijk kunnen zien welke momenten nog beschikbaar zijn om een afspraak te maken en zo het voor hem best passende moment kunnen boeken. Hij zal ook zelf zijn afspraak nog kunnen wijzigen. Bovendien zal het aantal manuele tussenkomsten van de medewerkers aanzienlijk verlagen doordat er veel minder telefoons en mails zullen verwerkt worden en zal de beschikbare tijd van collega’s optimaal benut worden door een duidelijke bijhorende planningstool.
Naast het implementeren van een afsprakenmodule en het bijhorende klantengeleidingssysteem willen de lokale besturen in een latere fase van dit traject ook inzetten op digitale afspraken via Teams, Zoom,... Op die manier bieden we burgers de kans om vanop afstand een afspraak te laten doorgaan. Dit betekent een grote tijdswinst voor de burger aangezien deze zich niet meer zal moeten verplaatsen naar het gemeentehuis.
Naast de specifieke criteria voor de focus ‘innovatieve dienstverlening’ zijn er nog enkele algemene criteria waar hierna graag dieper op ingegaan wordt. Bij het kiezen van de gepaste tool zal gebruiksvriendelijkheid voorop staan. De lokale besturen willen namelijk niet enkel inzetten op een gebruiksvriendelijke online afsprakenmodule, maar willen daarnaast ook gebruik maken van een klantgeleidingssysteem ter plaatse. Hierbij is een klantenzuil voorzien in de inkomhal van het gemeentehuis en sociaal huis als centraal aanspreekpunt voor de burger. Aan de hand van een beperkt aantal vragen zal de burger al snel te weten komen hoe hij verder kan geholpen worden. Iedere burger zal door het gebruiksgemak van de zuil in staat zijn om ermee te werken. Hierdoor wordt een heel groot deel van de bevolking bereikt wat een grote meerwaarde is binnen dit project.
Een rechtstreeks gevolg van het in gebruik nemen van deze online afsprakenmodule is dat de onthaalmedewerkers veel minder telefoons zullen moeten opnemen en mails verwerken om afspraken vast te leggen. Deze tijdswinst resulteert rechtstreeks in een beter fysiek onthaal van burgers.
Ieder digitaliseringstraject kent een aantal succesfactoren. Dat geldt ook voor de implementatie van een afsprakenmodule en klantengeleidingssysteem. Daarom is het belangrijk om een degelijk projectplan op te maken waarbij alle verschillende fases en hun eindresultaat worden omschreven. Enkel zo zal de haalbaarheid van het voorstel in kaart kunnen worden gebracht. Het spreekt voor zich dat dit projectplan nog kan wijzigen voor de effectieve aanvang van het project.
Om de afsprakenmodule zo efficiënt mogelijk in te zetten is een koppeling met "Mijn Burgerprofiel" bij de keuze van de software een element dat beoordeeld zal worden. Ook een link tussen de afsprakenmodule en de gebruikte Office365 pakketten zijn een meerwaarde. In eerste instantie wordt gedacht aan de koppeling met Outlook agenda’s en het digitaal laten doorgaan van een afspraak via Teams.
De totale opdracht wordt, na marktonderzoek, geraamd op een bedrag van 261.208,75 euro inclusief BTW. Het betreft een volledige raming voor de drie besturen samen. Het aandeel van het lokaal bestuur Haaltert wordt geraamd als volgt:
1. Noodzakelijke posten
2. Opties (nog te kiezen door het lokaal bestuur aan de hand van het beschikbare budget en de ingediende prijzen)
Dit zijn bedragen zonder BTW.
Deze uitgave voor het lokaal bestuur Haaltert gebeurt met het budget ingeschreven op:
Investering: 2023/ACTIE-5/0119-01/2410000/GEMEENTE/CBS/IP-43/U/0
Licenties: 2023/GBB-CBS/0119-01/6141011/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN/U/0
- De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
- De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken,leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
- Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
- Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
- Decreet Bestuursdecreet van 7 december 2018
- Het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2018 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Voorliggende beslissing kadert in actie 5: Pas een kritisch financieel beheer toe, digitaliseer en optimaliseer waar mogelijk of nodig is.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de lastvoorwaarden zoals bepaald in bestek 2022/954 Levering en implementatie van klantbegeleidingssysteem met online afsprakenmodule, dat integraal deel uitmaakt van deze beslissing.
artikel 2. goedkeuring te geven om voormeld bestek uit te schrijven als een openbare procedure.
artikel 3. goedkeuring te geven aan de publicatiedatum van 31 januari 2023 en het tijdstip voor indienen van 3 maart 2023 om 10.00u.
artikel 4. deze opdracht te ramen tegen 261.208,75 euro inclusief BTW.
artikel 5. de uitgave van deze opdracht te voorzien in:
Investering: 2023/ACTIE-5/0119-01/2410000/GEMEENTE/CBS/IP-43/U/0
Licenties: 2023/GBB-CBS/0119-01/6141011/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN/U/0
Op 20 november 2022 werd het budget van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert ingediend via mail. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert.
Het budget is volledig en bevat een financiële nota en een beleidsnota.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.
Het erkend representatief orgaan gaf op 06 december 2022 een gunstig advies.
Het budget past in het ingediende meerjarenplan 2020-2025.
Het ingediende budget voor het dienstjaar 2023, voorziet volgende gemeentelijke bijdrage in euro:
exploitatietoelage |
investeringstoelage |
17 968,62 euro |
0,00 euro |
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De financiële gevolgen voor het dienstjaar 2023:
Bedrag |
17 968,62 euro |
0,00 euro |
Overig beleid |
GBB-CBS |
GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) |
0790-01/6494000 |
0790-01/6640000 |
Artikel 1: De gemeenteraad neemt akte van het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert.
Artikel. 2: Dit besluit zal elektronisch worden overgemaakt via het loket voor lokale besturen en via ReligioPoint aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en de bisschop van Gent.
Op 20 november 2022 werd de budgetwijziging via mail aan de gemeente bezorgd.
Het erkend representatief orgaan gaf op 06 december 2022 een gunstig advies.
Deze budgetwijziging omvat het volgende:
- Decreet over lokaal bestuur art. 2, §2, 2°
- Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald hoofdstuk II, afdeling VI.
- Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, meer bepaald titel II, hoofdstuk III, afdeling2.
- Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
artikel 1. De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2022/1 van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert.
artikel 2. Dit besluit zal elektronisch worden overgemaakt via het loket voor lokale besturen en via ReligioPoint aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en de bisschop van Gent.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale Financiën.
Uit het besluit van de gouverneur blijkt dat de jaarrekening 2021 een juist en volledig en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen
Artikel 1. de gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.
De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan de voorlopige vaststelling van de rooilijn inzake het gedeeltelijk verplaatsen van trage weg 67.
Aanvraag
De bewoners van het huis gelegen Landlede 38, 9451 Kerksken vragen de gedeeltelijke verplaatsing aan van voetweg 67 in de deelgemeente Kerksken. Zij zijn eigenaar van het perceel sectie A nr. 334d en hebben een vijftal jaren geleden ook het achterliggend perceel sectie A 216c aangekocht. Met deze aankoop zouden de aanvragers beide stukken grond, die nu gescheiden worden door voetweg 67 kunnen laten aansluiten aan elkaar. Hierdoor zou het makkelijker worden om de percelen te onderhouden en een waardevol stuk natuur uit te bouwen, bestaande uit bloemende planten, heesters en boomgaard.
Zij vragen de gedeeltelijke verplaatsing ook aan omdat momenteel het huidig tracé van genoemde voetweg op een niet officiële wijze in 1997 door de aangelanden werd verplaatst. Met andere woorden, het tracé van de huidige ligging stemt niet overeen met de ligging van de voetweg volgens de Atlas der Buurtwegen. Wanneer de verplaatsing van de voetweg wel zou gebeuren zou de ligging van de voetweg en de atlas weer overeenkomen. Bovendien ligt het huidige tracé van de voetweg ook door het perceel A 328 d waar gewassen worden geteeld en de voetweg zelf nagenoeg onherkenbaar is. Bij verplaatsing zou het nieuwe tracé niet meer in een perceel bestemd voor akkerbouw liggen.
Beoordeling
Het dossier tot het gedeeltelijk verplaatsen van voetweg 67 in de deelgemeente Kerksken werd opgemaakt door landmeter-expert De Saedeleer Guido, bureel houdend te 9400 Ninove, Onderwijslaan 9 (beëdigd door de rechtbank van Eerste Aanleg zetelende in Burgerlijke zaken te Dendermonde dd. 23/09/2016).
1) Kadastrale omschrijving:
Het goed is ten kadaster gekend onder Haaltert, 3de Afdeling-Kerksken, sectie a delen van nrs. 216C, 334d en 328 d.
2) Economische ligging:
Het is een vrij landelijke ligging en van enige economische of handelsligging is er geen sprake.
3) Stedenbouwkundige ligging:
Volgens het gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegam liggen de delen van de percelen sectie A nrs. 216c, 334d en 328 d in landschappelijk waardevol agrarisch gebied
4) Onroerend erfgoed:
Volgens het plan van cultuur en erfgoed, te raadplegen op Geopunt Vlaanderen, zijn de delen van de percelen gelegen in het beschermd cultuurhistorisch landschap de Vallei van de Molenbeek (fase 2)
5) Voorkooprecht:
Volgens Geopunt Vlaanderen is er geen voorkooprecht voorzien op de delen van de percelen.
6) Watertoets:
Volgens het plan van overstromingsgevoelige gebieden 2017 (watertoets), vermeld op Geopunt Vlaanderen , zijn de kwestige delen van percelen niet gelegen in een overstromingsgebied.
7) beschrijving van het af te schaffen deel van de voetweg:
Volgens de Atlas der Buurtwegen is de voetweg gelegen over de delen van percelen 216c, 334d en 328d. Dit deel van de voetweg wordt op de dag van vandaag niet meer gebruikt door wandelaars zoals het deel van de voetweg terug te vinden is in de Atlas der Buurtwegen. De huidige ligging van de voetweg is dus verschillend van de ligging volgens de Atlas der Buurtwegen (zie plan in bijlage). Zowel de huidige ligging van de voetweg als de ligging in de Atlas der Buurtwegen doorsnijdt de eigendom van de aanvrager.
8) Beschrijving van de nieuwe voetweg:
de oorspronkelijke voetweg loopt volgens de Atlas der Buurtwegen dwars over het perceel, sectie A nr. 216c en loopt zo verder over de percelen 334 d en 328 d. Om de percelen makkelijker te kunnen onderhouden wenst men de voetweg gedeeltelijk te verleggen langsheen de linker perceelsgrens van het perceel 216c. Dit perceel is eigendom van de aanvragers en door de gedeeltelijke verplaatsing wordt de eigendom niet meer doorgesneden, maar langs de grens gelegd. Hierdoor worden de percelen 334d en 328d eveneens ontlast van de voetweg nr. 67 en bij gevolg worden ook deze eigendommen niet meer doorsneden door de genoemde voetweg.
9) Motivatie voor de gedeeltelijke verplaatsing van de voetweg:
De aanvragers hebben enkele jaren geleden het achterliggende perceel A 216c aangekocht. Op vraag van de buren werd in 1997 de voetweg (op niet officiële wijze- geen dossiers voorhanden) verlegd langsheen de perceelsgrens. De aanvragers zouden beide percelen willen laten aansluiten op mekaar, zodat men het achterliggende perceel beter kan onderhouden. Men wenst het perceel namelijk te beplanten en een boomgaard te voorzien. De bedoeling is om de voetweg te herleggen langsheen de linker perceelsgrens van het perceel A 216c. De beleving van de voetweg veranderd amper tot niets en sluit aan op de buurtweg nr. 23 zoals voorheen ook het geval was.
Toets decreet gemeentewegen
Artikel 8 van het decreet Gemeentewegen bepaalt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad;
Artikel 2 van het decreet Gemeentewegen omschrijft het volgende;
- 6° gemeenteweg: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond;
- 10° trage weg: een gemeenteweg die hoofdzakelijk bestemd is voor niet-gemotoriseerd verkeer;
Artikel 5 van het decreet Gemeentewegen bepaalt onder;
- 5° gemeentelijk rooilijnplan: grafisch verordenend plan waarbij de huidige en toekomstige grenzen van een of meer gemeentewegen worden bepaald. Het gemeentelijk rooilijnplan geeft een openbare bestemming aan de gronden die in de gemeenteweg opgenomen zijn of opgenomen zullen worden;
Artikel 11 van het decreet Gemeentewegen bepaalt dat de ligging en de breedte van een gemeenteweg wordt vastgelegd in een gemeentelijk rooilijnplan.
Gezien artikel 4 van het decreet Gemeentewegen bepaalt dat bij wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet er rekening dient gehouden te worden met volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Overwegende dat de wijziging aan het gemeentelijk wegennet als volgt kan worden gemotiveerd;
1) Algemeen belang
Overeenkomstig artikel 4, 1° van het decreet Gemeentewegen dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste te staan van het algemeen belang. Heel concreet kunnen wij in dit geval stellen dat het algemeen belang zeker niet geschaad wordt, integendeel want de gedeeltelijke verplaatsing is voor alle betrokken partijen een winwin situatie vermits:
2) Uitzonderingskarakter wijziging, verplaatsing of afschaffing
Overeenkomstig artikel 4, 2° van het decreet Gemeentewegen is elke wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg een uitzondering die gemotiveerd dient te worden. Blijkens de memorie van toelichting bij het nieuwe decreet werd deze motiveringsplicht in het leven geroepen, met het oog op de bescherming van de trage wegen, d.w.z. de wegen niet hoofdzakelijk bestemd voor gemotoriseerd verkeer, in het bijzonder de oude voetwegen opgenomen in de atlas der buurtwegen.
Het verleggen van het tracé van deze buurtweg gaat niet in tegen de hierboven vermelde doelstellingen van het decreet, omdat alle betrokken partijen voordeel halen uit de verplaatsing (zie punt 1 algemeen belang).
3) Verkeersveiligheid en ontsluiting aangrenzende percelen
Overeenkomstig artikel 4, 3° dienen bij de beslissingen omtrent wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangelande percelen in aanmerking te worden genomen. Alle betrokken percelen kunnen ontsluiten via buurtweg 23, zoals ze ook al voorheen deden. De verkeersveiligheid blijft bij verplaatsing ongewijzigd.
4) Gemeentegrensoverschrijdend perspectief
Overeenkomstig artikel 4, 4° van het decreet Gemeentewegen dient zo nodig de wijziging aan het gemeentelijk wegennet te worden beoordeeld in grensoverschrijdend perspectief. In voorkomend geval paalt de betrokken wegenis evenwel niet aan één van de buurgemeenten aan, noch kan door de vestiging van voorliggend tracé enige hinder voor de buurgemeenten verwacht worden.
5) Actuele functie – toekomstige functies
Overeenkomstig artikel 4, 5° van het decreet Gemeentewegen dient rekening gehouden te worden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder hierbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij dienen tevens de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen te worden. Voorliggend gemeentelijk rooilijnplan beoogt tegemoet te komen aan de actuele noodzaak om trage wegen te herwaarderen of te beschermen door een feitelijk traject op te nemen bij de openbare wegenis. De toekomstige generaties komen bij het vestigen van de nieuwe trage weg niet in het gedrang.
Algemene bevoegdheidsgrond
Bijzondere bevoegdheidsgronden
Deze beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor er geen toetsing aan de beleidsdoelstellingen nodig is.
De aanvragers zullen de welvoeglijkheidsvergoeding ten bedragen van 250 euro aan het gemeentebestuur van Haaltert betalen na de definitieve vaststelling van de rooilijn bij het gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 67 te Kerksken.
Artikel 1: goedkeuring te geven aan de voorgestelde gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 67 in de deelgemeente Kerksken.
Artikel 2: voorliggend ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan met de gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 67 in de deelgemeente Kerksken voorlopig vast te stellen
Artikel 3: het college van burgemeester en schepen te gelasten met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek.
De gemeenteraad wordt gevraagd om het huishoudelijk reglement betreffende de ombudsdienst inschrijvingen digitaal aanmelden goed te keuren.
Alle basisscholen binnen de gemeente Haaltert maken gebruik van een digitaal aanmeldingssysteem om leerlingen te kunnen inschrijven voor schooljaar 2023-2024. De inschrijvingen worden voorafgegaan door een aanmeldingsprocedure. De schoolbesturen, bestaande uit Go! Scholengroep 19 Dender, Katholiek Onderwijs Denderhoutem en Vrij onderwijs regio Aalst, richten in samenwerking met het lokaal bestuur een ombudsdienst op.
Op basis van het decreet basisonderwijs is de oprichting van een ombudsdienst verplicht, waardoor de beslissingen van de ombudsdienst bindend zijn voor de scholen die eraan verbonden zijn.
De ombudsdienst inschrijvingen staat in voor de eerstelijnsbehandeling van:
Voor de werking van de ombudsdienst wordt een huishoudelijk reglement opgesteld (in bijlage) dat ter goedkeuring wordt voorgelegd op de gemeenteraad van 30 januari 2023.
Algemene bevoegdheid:
Bijzondere bevoegdheid
Voorliggende beslissing en reglement kadert binnen gelijkblijvend beleid waardoor een beoordeling van de beleidstoetsen niet dient te gebeuren.
Deze beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1: goedkeuring te geven aan het huishoudelijk reglement voor de ombudsdienst inschrijvingen digitaal aanmelden.
De mondelinge vragen van raadslid Pieter De Spiegeleer werden ter zitting beantwoord of zullen schriftelijk beantwoord worden.
De mondelinge vragen van raadslid Jan Schelfhout werden ter zitting beantwoord of zullen schriftelijk beantwoord worden.
De voorzitter sluit de zitting op 30/01/2023 om 20:38.
Namens Gemeenteraad,
Katlijn Copriau
algemeen directeur
Paulette Looze
voorzitter raad