De voorzitter opent de zitting op 30/09/2024 om 20:00.
De raadsvoorzitter verontschuldigt schepen Bart Ottoy voor zijn afwezigheid.
De gemeenteraad wordt gevraagd een beslissing te nemen over de ontvankelijkheid van de spoedbehandeling van het gevraagde agendapunt rond belangenvermenging en handelen met voorkennis aangevraagd door burgemeester Veerle Baeyens.
Burgemeester Veerle Baeyens vraagt om een agendapunt in spoedeisend geval op de agenda van de gemeenteraad d.d. 30 september 2024 te brengen. De burgemeester geeft aan dat dit dossier als hoogdringend beschouwd kan worden gezien de duurtijd waarop de klacht werd ingediend en de wachttijd die dit dossier doorloopt.
Ontvankelijkheid spoedeisendheid
Volgens het Decreet lokaal bestuur artikel 23 mag een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld. Dit werd ook zo opgenomen in het huishoudelijk reglement gemeenteraad Haaltert.
De gemeenteraad wordt gevraagd om te stemmen over de ontvankelijkheid van de spoedbehandeling van het gevraagde agendapunt, zoals hieronder beschreven en gemotiveerd.
Algemene basisbevoegdheid
Andere regelgeving
Deze beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. De gemeenteraad geeft geen goedkeuring aan de spoedeisende behandeling van het agendapunt aangevraagd door burgemeester Veerle Baeyens.
Aan de raad wordt gevraagd de verslagen van de openbare zitting van 26 augustus 2024 goed te keuren.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van de gemeenteraad van 26 augustus 2024 goed te keuren.
De gemeente is voor een of meerdere activiteiten aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Logo Dender vzw.
De gemeente werd per mail van 19 augustus 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de Bijzondere algemene vergadering van Logo Dender vzw die op 22 november 2024 van 9 uur tot 12 uur plaats heeft in Feestzaal De Snip, Beugemstraat 9, 9310 Moorsel-Aalst met volgende agenda:
- Welkom door de voorzitter
- Goedkeuring verslag vergadering van 26 maart 2024
- Toelichting bij en goedkeuring van de fusie tot de eengemaakte vzw
- Terugblik 23 jaar Logo-werking en vooruitblik
- Bedanking bestuur en team
- Varia
- Feestelijk netwerkmoment met receptie
Sinds 2023 werken de Logo’s samen met de Vlaamse overheid en Deloitte aan een transitieproject. Vanaf 1 januari 2025 bundelen de Logo’s uit het Nederlandstalige gebied hun krachten en gaan ze verder als één organisatie met behoud van sterke regionale antennes. Op deze Bijzondere algemene vergadering wordt de fusie goedgekeurd van alle Vlaamse Logo’s (behalve Logo Brussel) tot één Vlaams Logo. Dit nieuwe organisatiemodel zal hen helpen om de expertise en ervaring als gids in preventieve gezondheid verder uit te bouwen en de impact op het terrein te vergroten. De nieuwe organisatie zal hen versterken voor meer preventieve gezondheid in Vlaanderen (zie ook bijlage voor meer info over de fusie en de agendapunten).
De vertegenwoordiger, waarvan het mandaat in gemeenteraadszitting wordt bepaald, dient te stemmen in overeenstemming met de besluiten die de gemeenteraad heeft genomen met betrekking tot de agendapunten.
- Decreet lokaal bestuur: art. 41
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
- Welkom door de voorzitter
- Goedkeuring verslag vergadering van 26 maart 2024
- Toelichting bij en goedkeuring van de fusie tot de eengemaakte vzw
- Terugblik 23 jaar Logo-werking en vooruitblik
- Bedanking bestuur en team
- Varia
- Feestelijk netwerkmoment met receptieDe gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan de aanduiding van de vertegenwoordiger voor de Bijzondere Algemene vergadering op 22 november 2024 van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Logo Dender vzw.
De gemeente is voor een of meerdere activiteiten vennoot bij Logo Dender vzw.
De gemeente werd per mail opgeroepen om deel te nemen aan de Bijzondere Algemene vergadering van Logo Dender vzw, die op 22 november 2024 plaatsvindt.
Volgens het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering. Het college van burgemeester en schepenen heeft volgend voorstel:
Effectief: schepen Lisa Houtman
Plaatsvervanger: raadslid Nico Roelandt
Deze beslissing heeft geen financiële gevolgen.
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
24 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen.
Artikel 1. Om schepen Lisa Houtman aan te stellen als vertegenwoordiger voor de Bijzondere Algemene Vergadering op 22 november 2024 van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Logo Dender vzw.
Artikel 2. Om raadslid Nico Roelandt aan te stellen als plaatsvervanger voor de Bijzondere Algemene Vergadering op 22 november 2024 van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Logo Dender vzw.
Artikel 3. dat de vertegenwoordiger van het lokaal bestuur in de Bijzondere Algemene Vergadering van Logo Dender vzw expliciet de machtiging heeft om deze fusie goed te keuren.
De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan de berekening van de schadevergoeding ingevolge de uitgevoerde werken uitgevoerd te 9451 Haaltert, Kerkskenveld 9.
Op 14 februari 2022 stelde de heer Bart Welleman, wonende te 9450 Haaltert, Kerkskenveld 9 en tevens schepen bij het lokaal bestuur Haaltert, een verstopping van de riolering vast bij hem thuis. De technische dienst werd hiervoor door hemzelf gecontacteerd om dit te komen nakijken. De medewerkers van de technische dienst hebben dit onderzocht en een verstopping vastgesteld. Deze lag deels op privéterrein en deels op het openbare domein, meer bepaald op het einde van de oprit van de woning. De werken werden dus zowel op privaat als openbaar domein uitgevoerd. Er werd door de technische dienst op 23 februari 2022 een raming opgemaakt van wat deze werken kosten (materiaal en manuren) en aan de heer Bart Welleman doorgegeven, die akkoord ging met de offerte en een factuur wenste te betalen. Eind februari 2022 werd vanuit de technische dienst de vraag gesteld aan de dienst Financiën om een factuur op te maken.
Op dat moment werd duidelijk dat de procedure van het retributiereglement ‘voor tussenkomst technische dienst’ niet van toepassing kon zijn omwille van werken op privaat terrein. Het retributiereglement is namelijk enkel van toepassing op werken op het openbaar domein. Het lokaal bestuur Haaltert beschikt ook niet over andere reglementen waarbinnen deze werken kunnen worden ondergebracht. Om die reden kon er vanuit de administratie geen factuur opgemaakt worden.
Aangezien de werken werden uitgevoerd en dit aan het lokaal bestuur materiaal en manuren heeft gekost, wordt vanuit de administratie voorgesteld om deze werken alsnog aan te rekenen. Het lokaal bestuur Haaltert heeft feitelijk schade geleden aangezien er werken gedaan zijn die niet vergoed zijn geworden.
Bij aangetekend schrijven van 2 september 2024 werd een ingebrekestelling gericht aan de heer Bart Welleman. Het burgerlijk wetboek geeft in deze context een rechtsgrond voor het opstellen van een factuur. Deze werkwijze wordt bevestigd door het Agentschap Binnenlands Bestuur.
De berekening van de schadevergoeding behoort tot de volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad.
Aangezien er geen toepasselijk reglement en vastgelegde tarifering voorhanden zijn, wordt voorgesteld om de geldende tarieven uit het ‘Reglement retributie tussenkomst Technische dienst 20211025’ te volgen en zo het verschuldigde bedrag te bepalen.
Voor het bepalen van het aantal werkuren kan verwezen worden naar de opgemaakte offerte. Toegepast op de tarieven van voormeld reglement zal het volgende worden aangerekend (bedragen incl. BTW):
Dossierkosten | 100,00 euro |
Materiaal | 121,00 euro |
Werkuren (2 arbeiders gedurende 6 uur aan 55,00 euro/uur) | 660,00 euro |
Subtotaal | 881,00 euro |
Verhoging (2 keer 2% - artikel 4) | 35,24 euro |
Totaal | 916,24 euro |
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Bij dit agendapunt wordt een amendement ingediend door raadslid Jan Schelfhout van de fractie Vlaams Belang Haaltert. De fractie wenst een vierde artikel toe te voegen aan het besluitend gedeelte, namelijk: "Artikel 4. De gemeenteraad houdt zich het recht voor om, indien in de toekomst wordt vastgesteld dat de schade groter is dan het huidige bedrag van 916,24 euro, deze eveneens zal aangerekend worden."
Dit amendement werd niet goedgekeurd met 11 stemmen voor (Roger Coppens, Sofie Coppens, Anita De Bruyn, Peter De Smet, Willy Impens, Nathalie Meganck, Jan Schelfhout, Iris Van der Veken, Gina Verbestel, Koen Vijverman, Laurent Volckaert), 12 stemmen tegen (Paulette Looze, Veerle Baeyens, Phaedra Van Keymolen, Tom Sorgeloos, Lisa Houtman, Mark Beelaert, Sabine De Coninck, Marc De Schutter, Nico Roelandt, Johan Souffriau, Daniël Vandendriessche, Nancy Van Landuyt).
artikel 1. goedkeuring te geven aan de berekening van de schadevergoeding ingevolge de uitgevoerde werken uitgevoerd te 9451 Haaltert, Kerkskenveld 9 bij de heer Bart Welleman.
artikel 2. goedkeuring te geven aan het bedrag van 916,24 euro als schadevergoeding.
artikel 3. principieel aan de financieel directeur opdracht te geven om voormeld bedrag aan te rekenen in het kader van de ingebrekestelling en de ingebrekestelling en aanrekening te richten aan de heer Welleman.
Op 4 juli 2024 ontving de algemeen directeur een melding van schepen Bart Welleman wegens een inbreuk op de deontologische code voor mandatarissen, die zou begaan zijn door raadslid Jan Schelfhout. De inbreuk heeft betrekking op de in de pers brengen van feiten waaraan de melder zich zou schuldig gemaakt hebben.
De melding werd ontvankelijk verklaard en voorgelegd aan de deontologische commissie. Dit dossier is gekend onder de referte DC-2023-008.
Zowel de melder als de mogelijke overtreder werd de kans geboden om toelichting te geven respectievelijk over de melding en het verweer. Dit heeft plaatsgevonden op een hoorzitting van 10 september 2024.
Op basis van alle stukken in het dossier maakte de deontologische commissie op 15 november 2023 het volgende advies op (in bijlage):
De deontologische commissie verwerpt unaniem de klacht, en roept, met uitzondering van lid Gina Verbestel, iedereen op om de code te volgen en respectvol met elkaar om te gaan. Lid Verbestel is van oordeel dat dit vanzelfsprekend is en de raadsleden daar niet meer aan herinnerd zouden moeten worden. De klacht is met andere woorden ongegrond, maar de commissie herinnert alle raadsleden expliciet aan het belang van een zorgvuldige navolging van de code.
De gemeenteraad beslist om dit advies te volgen en neemt de hiernavolgende beslissing.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. kennis te nemen van het advies van de deontologische commissie inzake dossier Bart Welleman t. Jan Schelfhout (DC-2023-008).
artikel 2. goedkeuring te geven om alle raadsleden op te roepen om de deontologische code zorgvuldig na te leven en respectvol met elkaar om te gaan.
Op 11 augustus 2024 ontving de algemeen directeur een melding van schepen raadslid Jan Schelfhout wegens vermoedelijke inbreuken op de deontologische code voor mandatarissen, die zou begaan zijn door schepen Bart Welleman. De inbreuken hebben betrekking op:
De melding werd ontvankelijk verklaard en voorgelegd aan de deontologische commissie. Dit dossier is gekend onder de referte DC-2023-009.
Zowel de melder als de mogelijke overtreder werd de kans geboden om toelichting te geven respectievelijk over de melding en het verweer. Dit heeft plaatsgevonden op een hoorzitting van 10 september 2024.
Op basis van alle stukken in het dossier maakte de deontologische commissie op 15 november 2023 het volgende advies op (in bijlage):
De deontologische commissie keurt de handelswijze van schepen Welleman in deze zaak af en dringt erop aan dat de deontologische code en reglementen zorgvuldig zullen gerespecteerd worden.
De gemeenteraad beslist om dit advies te volgen en neemt de hiernavolgende beslissing.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. kennis te nemen van het advies van de deontologische commissie inzake dossier Jan Schelfhout t. Bart Welleman (DC-2023-009).
artikel 2. de handelswijze van schepen Bart Welleman af te keuren.
artikel 3. er op aan te dringen om de deontologische code en reglementen zorgvuldig te respecteren.
Het lokaal bestuur Haaltert heeft op 2 september 2021 een omgevingsvergunning afgeleverd betreffende de verkaveling van het onroerend goed te 9450 Haaltert, Koekelberg, kadastraal gekend als sectie A, deel van nummer 369/S en volgens recent kadastraal uittreksel onder sectie A, deel van nummer 0369SP0000, met een oppervlakte van dertig centiare (30 ca). In de omgevingsvergunning werd als last opgenomen om een deel van het onroerend goed kosteloos af te staan aan het lokaal bestuur Haaltert om een voetpad aan te leggen.
Het af te staan perceel betreft lot 3 op bijgevoegd opmetingsplan en heeft een gereserveerd perceelnummer sectie B, nummer 2040CP0000.
Het dossier is gekend bij de dienst omgeving onder 2021039719, 2021/64.
Notaris Gilles Van Oudenhove, met studie te 9450 Haaltert, Iddergemsesteenweg 8, heeft hiertoe een ontwerp akte opgemaakt die moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
- Decreet over lokaal bestuur art. 41
- Decreet dd. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning art. 75-77
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de ontwerpakte van notaris Gilles Van Oudenhove betreffende de kosteloze grondafstand ten voordele van het lokaal bestuur Haaltert van een deel grond te 9450 Haaltert, Koekelberg, kadastraal gekend als sectie A, deel van nummer 369/S en volgens recent kadastraal uittreksel onder sectie A, deel van nummer 0369SP0000, met een oppervlakte van dertig centiare (30 ca), op bijgevoegd plan aangeduid als lot 3.
De Bestendige Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft op 1 juni 2023 een omgevingsvergunning afgeleverd betreffende de verkaveling van het onroerend goed te 9450 Haaltert, Teerlingstraat 17, kadastraal gekend als 2° afdeling Denderhoutem, sectie B, nr. 1236 C, 1237 H, 1238 C. In de omgevingsvergunning werd als last opgenomen om een deel van het onroerend goed kosteloos af te staan aan het lokaal bestuur Haaltert om een voetpad aan te leggen.
Het af te staan perceel betreft lot 3 op bijgevoegd opmetingsplan en heeft een gereserveerd perceelnummer B 2042 C P0000.
Het dossier is gekend bij de dienst omgeving onder OMV_2022083822.
Notaris Frederika Lens, met studie te 1800 Vilvoorde, Grote Markt 21, heeft hiertoe een ontwerp akte opgemaakt die moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
- Decreet over lokaal bestuur art. 41
- Decreet dd. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning art. 75-77
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de ontwerpakte van notaris Frederika Lens betreffende de kosteloze grondafstand ten voordele van het lokaal bestuur Haaltert van een deel grond te 9450 Haaltert, Teerlingstraat 17, kadastraal gekend als 2° afdeling, sectie B, nr. 1236 C, 1237 H, 1238 C, zijnde lot 3 met prekadastratie B 2042 C P0000.
Het lokaal bestuur Haaltert heeft op 8 februari 2024 een omgevingsvergunning afgeleverd betreffende de verkaveling van het onroerend goed te 9450 Haaltert, Vossel, kadastraal gekend als sectie B, deel van nummers 1692DP0000 en 1693EP0000, met een oppervlakte van 44ca. In de omgevingsvergunning werd als last opgenomen om een deel van het onroerend goed kosteloos af te staan aan het lokaal bestuur Haaltert om een rooilijn te kunnen vastleggen in het kader van de mogelijke aanleg van een voetpad.
Het af te staan perceel betreft lot 3 op bijgevoegd opmetingsplan en heeft een gereserveerd perceelnummer 41010 B 2044 E P0000.
Het dossier is gekend bij de dienst omgeving onder 2023115876, 2023/270 .
Notaris Joni Soutaer, met studie te 9450 Haaltert, Iddergemsesteenweg 8, heeft hiertoe een ontwerp akte opgemaakt die moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
- Decreet over lokaal bestuur art. 41
- Decreet dd. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning art. 75-77
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de ontwerpakte van notaris Joni Soutaer betreffende de kosteloze grondafstand ten voordele van het lokaal bestuur Haaltert van een deel grond te 9450 Haaltert, Vossel, kadastraal gekend als sectie B, deel van nummers 1692DP0000 en 1693EP0000, met een oppervlakte van 44ca, zijnde lot 3 met gereserveerd perceelnummer 41010 B 2044 E P0000.
Het lokaal bestuur zet in op vlotte fietsverbindingen. Zo zal een nieuwe fietsverbinding aangelegd worden tussen de Wypenstalstraat en de Bosstraat, die over het tracé van trage wegen 42 en 93.
Trage weg 42 heeft reeds een breedte van 3 meter, wat voldoende is om een breed fietspad aan te leggen. Voor trage weg 93, die in het verlengde van trage weg 42 ligt en een wettelijke breedte heeft van 1 meter, dienen er nog bijkomende perceelstroken te worden aangeworven.
Met de aangelanden werd een akkoord bekomen om de grond minnelijk te verkopen.
Voor de innemingen 18 en 19 wordt een overeenkomst gesloten voor verkoop met de huidige eigenaars, zijnde de heer Guido Geeroms, wonende te 9420 Erpe-Mere, Sprinkel 10.
De over te nemen percelen zijn kadastraal als volgt gekend:
Gemeente Haaltert, 1e afdeling Haaltert, als sectie A, nr. 880 (deel) & 896 (deel), met een totale oppervlakte van 172,71 m² (zijnde 133,92 m² vrije grond en 38,79 m² grond belast met een erfdienstbaarheid.
De overname gebeurt voor een bedrag van 1.131,00 euro conform het schattingsverslag van landmeter Willy De Rouck.
Vanaf de aanvaarding van de onderhandse overeenkomst kan het lokaal bestuur Haaltert reeds werken uitvoeren op de aangekochte grondstroken in afwachting van de opmaak van de notariële akte.
Notaris Frédéric Bauwens, met studie te 9450 Haaltert, Stationsstraat 131 wordt aangeduid voor de opmaak van de notariële akte.
De beslissing heeft financiële gevolgen:
Raming of Bedrag |
1.131,00 euro incl. BTW + 2.000,00 euro notariskosten |
Actie OF Overig beleid |
Actie 16 |
Jaar Budget Code (JBR) |
0200-00/2240007/GEMEENTE/CBS/IP-23 |
artikel 1. goedkeuring te geven aan de onderhandse verkoopovereenkomst betreffende innemingen 18 en 19 voor de aanleg van de fietsverbinding Wypenstalstraat - Bosstraat, kadastraal gekend als gemeente Haaltert, 1e afdeling Haaltert, als sectie A, nr. 880 (deel) & 896 (deel), met een totale oppervlakte van 172,71 m² (zijnde 133,92 m² vrije grond en 38,79 m² grond belast met een erfdienstbaarheid.
artikel 2. goedkeuring te geven aan de prijs van 1.131,00 euro.
artikel 3. goedkeuring te geven aan de aanstelling van notaris Frédéric Bauwens, met studie te 9450 Haaltert, Stationsstraat 131 voor de opmaak van de notariële akte.
Het lokaal bestuur zet in op vlotte fietsverbindingen. Zo zal een nieuwe fietsverbinding aangelegd worden tussen de Wypenstalstraat en de Bosstraat, die over het tracé van trage wegen 42 en 93.
Trage weg 42 heeft reeds een breedte van 3 meter, wat voldoende is om een breed fietspad aan te leggen. Voor trage weg 93, die in het verlengde van trage weg 42 ligt en een wettelijke breedte heeft van 1 meter, dienen er nog bijkomende perceelstroken te worden aangeworven.
Met de aangelanden werd een akkoord bekomen om de grond minnelijk te verkopen.
Voor innemingen 1 wordt een overeenkomst gesloten voor verkoop met de huidige eigenaars, zijnde:
Het over te nemen perceel is kadastraal als volgt gekend:
Gemeente Haaltert, 1e afdeling Haaltert, als sectie A, nr. 897 (deel), met een totale oppervlakte van 167,14 m² (zijnde 88,70 m² vrije grond en 78,44 m² grond belast met een erfdienstbaarheid.
De overname gebeurt voor een bedrag van 1.013,00 euro conform het schattingsverslag van landmeter Willy De Rouck.
Vanaf de aanvaarding van de onderhandse overeenkomst kan het lokaal bestuur Haaltert reeds werken uitvoeren op de aangekochte grondstroken in afwachting van de opmaak van de notariële akte.
Notaris Frédéric Bauwens, met studie te 9450 Haaltert, Stationsstraat 131 wordt aangeduid voor de opmaak van de notariële akte.
De beslissing heeft financiële gevolgen:
Raming of Bedrag |
1.013,00 euro incl. BTW + 2.000,00 euro notariskosten |
Actie OF Overig beleid |
Actie 16 |
Jaar Budget Code (JBR) |
0200-00/2240007/GEMEENTE/CBS/IP-23 |
artikel 1. goedkeuring te geven aan de onderhandse verkoopovereenkomst betreffende innemingen 18 en 19 voor de aanleg van de fietsverbinding Wypenstalstraat - Bosstraat, kadastraal gekend als gemeente Haaltert, 1e afdeling Haaltert, als sectie A, nr. 897 (deel), met een totale oppervlakte van 167,14 m² (zijnde 88,70 m² vrije grond en 78,44 m² grond belast met een erfdienstbaarheid.
artikel 2. goedkeuring te geven aan de prijs van 1.013,00 euro.
artikel 3. goedkeuring te geven aan de aanstelling van notaris Frédéric Bauwens, met studie te 9450 Haaltert, Stationsstraat 131 voor de opmaak van de notariële akte.
De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan de voorlopige vaststelling van het onteigeningsplan en projectnota “Molenstraat & Pastorijweg”.
Feiten en context
De gemeente Haaltert, en in het bijzonder haar inwoners en bezoekers, worden reeds geruime tijd geconfronteerd met een (groeiende) parkeerproblematiek in het centrum van Denderhoutem.
De kern Denderhoutem wordt gekenmerkt door een dense bebouwing rond het centrum, met daaraan vier uitlopers in X-vorm: de Molenstraat, de Advokaat De Backerstraat, de Nieuwstraat en de Ninoofssteenweg. Net ten westen van de kern van het dorp bevindt zich een uitgestrekt gebied met allerlei voorzieningen: sporthal, muziekacademie, sportterreinen, een lagere school, een kerkhof, … waarbij de sporthal en muziekacademie een vrij grootschalige functie in de omgeving zijn.
De bestaande parkeergelegenheid in het centrum van Denderhoutem en de omgeving van de sporthal en muziekacademie is ontoereikend. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorzag er daarom al in dat de openbare functies van sporthal en muziekacademie best voldoende parkeerplaatsen krijgen, naast een vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
Bij beslissing van 30 maart 2009 werd door de gemeenteraad een bijzonder plan van aanleg (BPA) ‘Molenstraat-Denderhoutem’ aangenomen. Dit BPA beoogde de leefbaarheid van het centrum van Denderhoutem te versterken door een meer kwaliteitsvolle omgeving te scheppen, met een optimaler gebruik van de ruimte en een versterking van de leefbaarheid van het dorp.
In lijn met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan werd daarbij (o.a.) voorzien in een nieuwe, en noodzakelijke, ‘zone voor plein en parking’, naast de sporthal en dichtbij het centrum van het dorp en dit specifiek om auto’s in functie van de nabijgelegen openbare functies en gemeenschapsvoorzieningen gegroepeerd te parkeren in een overwegend groen parkeerconcept (cfr. art. 3.3 BPA ‘Molenstraat-Denderhoutem’).
Deze ‘zone voor plein en parking’ strekt zich uit over een 3-tal onroerende goederen gelegen in de Molenstraat en Pastorijweg (nl. een woonhuis (Molenstraat nr. 5), een handelspand (Molenstraat nr. 3) en een aaneenschakeling van garageboxen (Pastorijweg nr. 1)), dewelke kadastraal gekend zijn als Haaltert, 2de afdeling, sectie B, nrs. 945N4, 945M4 en 945L4.
Ter verwezenlijking van het BPA ‘Molenstraat-Denderhoutem’ (en dus ook de daarin voorziene ‘zone voor plein en parking’) startte de gemeente Haaltert anno 2008 een onteigeningsinitiatief, met vereiste inname van meerdere (deel)percelen. Bij ministerieel besluit van 26 maart 2010 van de minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening werd de gemeente Haaltert vervolgens gemachtigd om tot deze onteigeningen over te gaan.
Niettegenstaande de gemeente, volgend op de aanname van het BPA “Molenstraat-Denderhoutem”, meerdere stappen heeft ondernomen om de ruimtelijk bestemming van het plangebied integraal te realiseren, is de gemeente er -omwille van uiteenlopende redenen- anderzijds niet in geslaagd om de gerechtelijke onteigeningsprocedure(s) tijdig in te leiden.
In toepassing van de wettelijke vervalregeling uit de onteigeningsregelgeving is het onteigeningsplan ‘Molenstraat-Denderhoutem’ daardoor van rechtswege komen te vervallen, minstens voor wat betreft de percelen waarop de ‘zone voor plein en parking’ conform het BPA “Molenstraat-Denderhoutem” was voorzien.
De vernieuwing van de sporthal, de bouw van de polyvalente zaal ‘De Spot’ bij de muziekacademie, … kon de voorbije jaren echter gerealiseerd worden (dus: zonder realisatie van de bijhorende -en strikt noodzakelijke- zone voor plein en parking), waardoor het des te meer duidelijk is geworden dat er een nood is aan (bijkomende) parkeergelegenheid naast de sporthal en muziekacademie, en dichtbij het centrum van het dorp.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 21 april 2022 daarom om de administratieve onteigeningsprocedure met betrekking tot de (3) percelen die het parkeerplein moeten vormen (opnieuw) op te starten en daarbij een landmeter-expert aan te stellen voor zowel het opmaken van een (nieuw) onteigeningsplan evenals een schattingsverslag.
Het is de aanleg van dit nieuwe parkeerplein dat het voorwerp uitmaakt van onderhavige, voorlopige vaststelling van het onteigeningsplan en de projectnota “Molenstraat & Pastorijweg”.
De percelen die het parkeerplein moeten vormen (thans: kadastraal gekend als Haaltert, 2de afdeling, sectie B, nrs. 945N4, 945M4 en 945L4) konden tot op heden niet minnelijk verworven worden. De verwerving ervan is evenwel onontbeerlijk voor de aanleg van nieuwe parkeerplein, ter hoogte van de sporthal en muziekacademie.
In de gegeven omstandigheden resteert de gemeente geen andere optie dan de administratieve onteigeningsprocedure op te starten voor deze noodzakelijke grondverwervingen, en dus de aanleg van het nieuwe parkeerplein ter hoogte van de sporthal en muziekacademie, dichtbij de kern van Denderhoutem.
Onderhavige vaststellingsprocedure volgt de bepalingen van Titel 3 van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017.
Openbaar onderzoek
Loopt van 11 oktober 2024 tot 10 november 2024.
Argumentatie
1. Omschrijving te onteigenen percelen
Overeenkomstig artikel 10, §1, 1° van het Vlaamse Onteigeningsdecreet, moet het voorlopig onteigeningsbesluit een omschrijving geven van de te onteigenen onroerende goederen of de te onteigenen zakelijke rechten.
De (3) te onteigenen percelen zijn gelegen in de Molenstraat en Pastorijweg te Haaltert (nl. een woonhuis (Molenstraat nr. 5), een handelspand (Molenstraat nr. 3) en een aaneenschakeling van garageboxen (Pastorijweg nr. 1)), en zijn kadastraal gekend als Haaltert, 2de afdeling, sectie B, nrs. 945N4, 945M4 en 945L4, met een kadastrale oppervlakte van 8a32ca resp. 4a62ca resp. 7a39ca.
De percelen zijn gelegen in de kern van Denderhoutem, in de nabijheid van de sporthal en de muziekacademie.
Ingevolge de aanname van het BPA “Molenstraat-Denderhoutem” kwamen deze percelen te liggen binnen de zgn. zone A (= zone voor plein en parking – art. 3.3), daar waar ze voorheen -conform het Gewestplan- gelegen waren in woongebied.
Op het onteigeningsplan “Molenstraat & Pastorijweg” van landmeter-expert W. De Rouck worden deze percelen aangeduid als innames nr. 1, nr. 2 resp. nr. 3.
2. Onteigenende instantie
Overeenkomstig artikel 10, §1, 2° van het Vlaams Onteigeningsdecreet, dient het voorlopige onteigeningsbesluit de onteigenende instantie te vermelden.
In casu zal de gemeente Haaltert, met bestuurlijke zetel te 9450 Haaltert, Hoogstraat 41, en ingeschreven in de KBO onder nummer 0207.439.151 zelf optreden als onteigenende instantie.
Zij beschikt daartoe over de vereiste onteigeningsbevoegdheid conform art. 6, 1° Vlaams Onteigeningsdecreet, waarin expliciet is bepaald dat de gemeenten bevoegd zijn tot onteigening over te gaan, zonder daartoe een onteigeningsmachtiging van een hogere overheid te moeten bekomen.
3. Rechtsgrond voor onteigening
Op grond van artikel 3, §2 van het Vlaamse Onteigeningsdecreet en overeenkomstig artikel 16 van de Grondwet is onteigening slechts mogelijk indien daartoe een uitdrukkelijke wettelijke of decretale rechtsgrond is voorzien. Overeenkomstig artikel 10, §1, 3° van het Vlaamse Onteigeningsdecreet dient deze rechtsgrond opgenomen te zijn in het voorlopige onteigeningsbesluit.
Voorliggende onteigening vindt zijn wettelijke grondslag in art. 7 van het Vlaamse Onteigeningsdecreet, dat bepaalt dat gemeenten kunnen overgaan tot onteigening in de gevallen waarin ze oordelen dat de onteigening noodzakelijk is voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid inzake de gemeentelijke aangelegenheden.
Voorliggende onteigening heeft tot doel om de aanleg van een openbaar, kwalitatief groen, parkeerplein te voorzien, in het bijzonder ten behoeve van de nabijgelegen sporthal en muziekacademie met polyvalente zaal, evenals de versterking van de lokale leefbaarheid in de kern.
4. Onteigeningsdoel van algemeen nut
Artikel 16 van de Grondwet bepaalt dat niemand van zijn eigendom kan worden ontzet dan ten algemene nutte, in de gevallen en op de wijze bij wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling.
Dit wordt tevens door artikel 3 van het Vlaams Onteigeningsdecreet bevestigd. Artikel 10, §1, 4° van voormeld decreet stelt dat de omschrijving van het onteigeningsdoel van algemeen nut dient te worden opgenomen in het voorlopig onteigeningsbesluit.
Uit de memorie van toelichting van bovenvermeld decreet kan inzake de verplichting tot het omschrijven van het doel van algemeen nut worden afgeleid dat een vermoeden van openbaar nut bestaat, wanneer het te onteigenen goed een bestemming van openbaar gebruik zal krijgen. Dit betekent dat het goed (on)rechtstreeks gebruikt zal worden door een onbepaald en variabel aantal mensen en dit op niet-exclusieve wijze. Indien hieraan wordt voldaan, geldt een minder zware motiveringsplicht wat betreft het onteigeningsdoel van algemeen nut.
In voorliggend geval strekt de onteigening tot inrichting van een openbaar parkeerplein, in het bijzonder voor de nabijgelegen sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal), hetwelk zowel door de inwoners van Haaltert als bezoekers van o.a. de sporthal en muziekacademie kan gebruikt worden. Zodat het doel van de onteigening kennelijk strekt tot nut van eenieder, en dus tot het algemeen belang.
Feit is bovendien dat de druk op en de noodzaak aan passende parkeergelegenheid in de kern van Denderhoutem stijgt, dusdanig dat het voorzien in voldoende en passende parkeercapaciteit niet enkel ten goede komt aan de lokale economie en recreatie, maar ook aan de mobiliteit en verkeersveiligheid (m.n. door minder wildparkeerders en minder rondrijdende auto’s die parking zoeken).
Tevens wordt de aanleg van parkings door de Vlaamse overheid beschouwd als een handeling van algemeen belang binnen de stedenbouwkundige context:
“Als handelingen van algemeen belang, zoals bedoeld in artikel 4.1.1, 5°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, worden de handelingen beschouwd die betrekking hebben op:
1° de openbare wegen, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals tunnels, viaducten, bruggen, duikers, langsgrachten, tolinfrastructuur en parkings;
2° de openbare spoorwegen voor het personen- en goederenvervoer, met inbegrip van tram en metro en met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals stations, dienstgebouwen en andere;”
Tot slot: het BPA “Molenstraat-Denderhoutem” stelt voorop dat de aanleg en inrichting van de zone waarop het parkeerplein thans gerealiseerd zal worden, moet bijdragen tot een versterking van de groenstructuur van de omgeving en minimum 40% van de totale oppervlakte van deze zone moet ingericht worden als een groene, onverharde ruimte.
Als zodanig zal het kwalitatief groen parkeerplein verschillende functies kunnen vervullen naast de sporthal en de muziekacademie (met polyvalente zaal), waarbij de complementariteit van dit parkeerplein voor de beide functies, ook de leefbaarheid en beeldkwaliteit van het centrum van Denderhoutem zal komen te versterken.
Deze bevordering en versterking van de lokale leefbaarheid kadert (vanzelfsprekend) ook binnen het algemeen belang, en nut van eenieder.
5. De onteigeningsnoodzaak
Conform artikel 10, §1, 5° van het Vlaams Onteigeningsdecreet, dient het voorlopig onteigeningsbesluit een omschrijving en motivering te geven van de onteigeningsnoodzaak. Daarenboven stelt artikel 3, §3 van hetzelfde decreet dat de noodzaak betrekking heeft op 3 specifieke elementen, zijnde (i) het doel van de onteigening, (ii) de onteigening als middel en (iii) het voorwerp van de onteigening.
i. De noodzakelijkheid van het doel
Het doel van de onteigening bestaat erin een kwalitatief groen parkeerplein te creëren, in het bijzonder in de nabijheid en (grotendeels) ten behoeve van de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal) te Denderhoutem, om op die manier het aldaar aanwezige gebrek aan parkeermogelijkheid weg te werken, met gelijktijdige versterking van de lokale leefbaarheid en beeldkwaliteit.
Deze doelstelling is strikt noodzakelijk gelet op de (groeiende) parkeernood en -problematiek in het centrum van Denderhoutem, in de nabijheid van de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal), dewelke zich des te meer en duidelijker manifesteert na de recente(re) vernieuwing van de sporthal en bouw van de polyvalente zaal ‘De Spot’ bij de muziekacademie.
De huidige parkeergelegenheid in de nabijheid van de sporthal en muziekacademie en het centrum van Denderhoutem is ontoereikend, minstens voor zulke functies van gemeentelijk belang. Bovendien vallen de gebruikstijden van de muziekacademie grotendeels samen met de gebruikstijden van de sporthalen, hetgeen het parkeerdrukgegeven enkel versterkt, met regelmatige en hinderlijke overlast in de aangrenzende straten (zoals sluik-, fout- en dubbelparkeren, …) voor gevolg.
Deze (groeiende) parkeernood en -problematiek werd ten aanzien van de gemeente treffend geduid als volgt, vanuit de lokale politiezone Denderleeuw/Haaltert.
“Het is steeds druk rond de sporthal, bij aanvang en einde van de school Molenveld staat alles vol omdat de ouders zich parkeren op de parking achter de sporthal, tijdens muziekles of optreden in de Spot idem, bij ophalen of afzetten van kinderen bij sportlessen in de sporthal is het druk maar is dit van beperkte duur, natuurlijk staat iedereen dan wat overal omdat het maar voor 10 min een kwartier is, Ik begrijp de vraag om meer parkeergelegenheid, ook de bezoekers van het rusthuis parkeren zich aan de sporthal omdat de ingang vooraan is, [persoon] van het rusthuis al eens aangesproken om de bezoekers te vragen om achteraan te parkeren maar indien er in het rusthuis een evenement is is dat ook volzet, dus ja ik begrijp het probleem.”
Ook de Gemeentemonitor van 2024 bevestigt dat de inwoners van de gemeente Haaltert een tekort aan parkeerplaatsen in de gemeente ervaren.
Zonder realisatie van bijkomende, passende parkeermogelijkheid zal de parkeernood en -problematiek dus blijven aanhouden (en allicht enkel toenemen naar de toekomst toe), met voor gevolg dat de omgeving rondom de sporthal en muziekacademie, alsook het centrum van Denderhoutem, ingenomen blijft worden door parkerend verkeer, hetgeen ook voor overlast en onveilige situaties zal zorgen.
Eén centrale en nabijgelegen parking is overigens bevorderlijk voor de mobiliteit en verkeersveiligheid, vermits dit het nodeloos rondrijden van (auto-)verkeer in hun zoektocht naar parkeergelegenheid de kop kan indrukken.
Tot slot wordt opgemerkt dat de kern van Denderhoutem geen duidelijk centrum voor zijn bewoners heeft. Een kern zonder duidelijke structuur in haar openbaar domein verliest veel van zijn woonkwaliteit, met alle nefaste gevolgen van dien. Pleinen op schaal van de kern, zoals het voorgenomen, kwalitatief groen parkeerplein dat ook gelegen zal zijn in de directe nabijheid van het centrum van Denderhoutem, kunnen hier een verbetering betekenen en de verslechterende woonomgeving door één ingreep terug aantrekkelijker maken.
De nood om voldoende, kwalitatieve openbare ruimte te creëren als versterking bij de aanwezige, openbare functies (muziekschool, sporthal, kerkhof), is reeds ter sprake gekomen in het kader van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.
ii. De noodzakelijkheid van de onteigening
De huidige parkeercapaciteit in het centrum van Denderhoutem, in de nabijheid van de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal), is ontoereikend, zeker in het licht van de aldaar aanwezige voorzieningen. Ingevolge de vernieuwing van de sporthal, de bouw van de polyvalente zaal ‘De Spot’ bij de muziekacademie, … in de recente(re) jaren, is deze nood is aan (bijkomende) parkeergelegenheid in de directe omgeving van de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal), enkel maar meer toegenomen.
De bij de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal) aansluitende percelen, die het te realiseren parkeerplein moeten vormen (thans: kadastraal gekend als Haaltert, 2de afdeling, sectie B, nrs. 945N4, 945M4 en 945L4), kunnen hieraan verhelpen, doch konden tot op heden (nog) niet minnelijk verworven worden.
Een eerder onteigeningsinitiatief kwam anno 2022 van rechtswege te vervallen in toepassing van de wettelijke vervalregeling uit de onteigeningsregelgeving, minstens voor wat betreft de percelen waarop het parkeerplein is voorzien om gerealiseerd te worden
Gelet op de vruchteloze pogingen om deze percelen minnelijk te verwerven en er (minstens ingevolge het verval van het eerdere onteigeningsinitiatief) geen alternatieve manieren voorhanden zijn om de percelen alsnog te kunnen verweven, wordt de onteigening noodzakelijk geacht voor het bekomen van deze goederen.
De aanleg van een kwalitatief groen, openbaar parkeerplein voor zowel inwoners als bezoekers van de sporthal, de muziekacademie of de polyvalente zaal, valt immers ten laste van de gemeente. Ook om die reden dienen de percelen, met zekerheid, verworven te worden, bij gebreke waaraan het vereiste parkeerplein niet zal gerealiseerd kunnen worden, met alle nefaste gevolgen van dien voor de parkeernood en -problematiek (die ook gebruikers van de sporthal, de muziekacademie en de polyvalente zaal, dreigt te zullen ontmoedigen om van deze voorzieningen gebruik te maken).
iii. De noodzakelijkheid van het betrokken goed
Waar parkeernood en -problematiek idealiter wordt opgevangen op de terreinen van de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal) zelf, is de aldaar beschikbare capaciteit te klein. Gezien een grote oorzaak van de parkeernood en -problematiek echter wordt gevormd door de aanwezige sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal), zal hieraan slechts verholpen kunnen worden indien de uitbreiding van de parkeercapaciteit zo kort mogelijk plaatsvindt bij deze gemeenschapsvoorzieningen.
Ook moet een centrale parking rondrijdend parkerend verkeer vermijden en het centrum van Denderhoutem ontlasten.
De percelen die het voorwerp van de onteigening uitmaken (nl. een woonhuis (Molenstraat nr. 5), een handelspand (Molenstraat nr. 3) en een aaneenschakeling van garageboxen (Pastorijweg nr. 1)), kadastraal gekend als Haaltert, 2de afdeling, sectie B, nrs. 945N4, 945M4 en 945L4, zijn gesitueerd in de directe nabijheid van de sporthal en muziekacademie (met polyvalente zaal) en bieden hier de gelegenheid om tegelijk een aangenaam plein voor de bewoners van de kern te creëren.
De percelen zijn planologisch al bestemd voor een inrichting als kwalitatief, groen parkeerplein, en hebben vanuit stedenbouwkundig perspectief ook een ideale ligging (nl. op het kruispunt van de Molenstraat en de Pastorijweg): vlakbij 2 belangrijke openbare functies, aan een belangrijke invalsweg naar de kern, en op een plaats waar een nieuw plein de bebouwde structuur zinvol kan ‘verluchten’.
De ligging van het te realiseren parkeerplein met diverse functies, naast de sporthal en de muziekacademie (met polyvalente zaal), en de complementariteit van dit plein voor de beide functies, maakt dat het als zodanig de leefbaarheid en beeldkwaliteit van het dorp kan versterken. Ingevolge de centrale ligging, zal het de woonkwaliteit van de kern, en meer speciaal van de bestaande woningen in de onmiddellijke nabijheid, sterk vergroten.
Gelet op de voorziene ligging in relatie tot de sporthal, zal het kwalitatief, groen parkeerplein ook ruimtelijk ‘de entree’ van de sporthal vormen.
Bij uitblijven van enige minnelijke regeling, is de onteigening van de te onteigenen percelen dan ook noodzakelijk om de vooropgestelde doelstelling(en) van algemeen nut te kunnen bereiken.
De minnelijke onderhandelingstermijn
Overeenkomstig art. 10, §1, 6° Vlaamse Onteigeningsdecreet, dient het voorlopig onteigeningsbesluit een minnelijke onderhandelingstermijn te bevatten. Dit betreft de geraamde termijn van maximaal één jaar waarbinnen de onderhandelingsplicht van toepassing is.
Concreet wordt voor voorliggend onteigeningsinitiatief de minnelijke onderhandelingstermijn vastgesteld op 2 maanden. Dit om reden dat het slechts drie innames in eigendom van dezelfde eigenaars betreft, waarbij er reeds een lange voorgeschiedenis tussen partijen bestaat, in welk kader er al pogingen werden ondernomen door de gemeente om de percelen te verwerven, zodat een langere onderhandelingstermijn niet noodzakelijk wordt bevonden.
De eigenaars zullen in kennis gesteld worden van deze onderhandelingstermijn, waarna deze een aanvang neemt.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft financiële gevolgen (operationele kosten zoals bericht Belgisch Staatsblad, ...)
Raming |
200,00 incl. BTW |
Actie OF Overig beleid |
GBB |
Jaar Budget Code (JBR) |
0190-00/6141014 |
artikel 1. goedkeuring te geven aan het voorlopig onteigeningsbesluit en de voorlopige vaststelling van het onteigeningsplan “Molenstraat & Pastorijweg”, zoals opgemaakt door landmeter-expert Willy De Rouck, samen met de projectnota ‘Kwalitatief parkeerplein Denderhoutem’.
artikel 2. goedkeuring te geven om het voorlopig onteigeningsbesluit het voorwerp te laten uitmaken van een openbaar onderzoek en het ter inzage te leggen conform de bepalingen van het Vlaamse Onteigeningsdecreet en het Onteigeningsuitvoeringsbesluit
artikel 3. het College van burgemeester en schepenen te belasten met de organisatie van het openbaar onderzoek en het voorafgaandelijk verwittigen van de eigenaars van de in het onteigeningsplan betrokkenen percelen.
artikel 4. het College van burgemeester en schepenen te gelasten om op basis van het schattingsverslag van landmeter-expert W. De Rouck een minnelijk aanbod te doen aan de eigenaar(s), en desgevallend onteigeningsonderhandelingen te voeren met de eigenaar(s) van het in het onteigeningsplan opgenomen perceel, met het oog op de minnelijke verwerving van de vereiste inneming.
artikel 5. goedkeuring te geven om na het openbaar onderzoek het dossier voor definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen.
Op 22 augustus 2024 werd het budget van de kerkfabriek Sint-Amandus Denderhoutem ingediend via ReligioPoint. De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Amandus Denderhoutem.
Het budget is volledig en bevat een financiële nota en een beleidsnota.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.
De bisschop van Gent verleende als erkend representatief orgaan op 23 juli 2024 een gunstig advies zonder opmerkingen.
Het budget past in het ingediende meerjarenplan 2020-2025.
Het ingediende budget voor het dienstjaar 2025, voorziet volgende gemeentelijke bijdrage in euro:
exploitatietoelage |
investeringstoelage |
25.154,16 euro |
0,00 euro |
- Decreet over lokaal bestuur art. 2, §2, 2°
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De financiële gevolgen voor het dienstjaar 2025:
Bedrag |
25.154,16 euro |
0,00 euro |
Overig beleid |
GBB-CBS |
GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) |
0790-01/6494000 |
0790-01/6640000 |
Artikel 1: De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Amandus Denderhoutem.
Artikel 2: Dit besluit zal overgemaakt worden via het loket voor lokale besturen en Religiopoint.
Op 22 augustus 2024 werd het budget van de kerkfabriek Sint-Amandus Heldergem ingediend via ReligioPoint. De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Amandus Heldergem.
Het budget is volledig en bevat een financiële nota en een beleidsnota.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.
Het budget past in het ingediende meerjarenplan 2020-2025.
De bisschop van Gent verleende als erkend representatief orgaan op 23 juli 2024 een gunstig advies met opmerking.
De gemeente volgt de opmerking bij het advies van het erkend representatief orgaan. Er is geen evenwicht op investeringen waardoor de uitgaven op MAR 436 (investeringsbeleggingen) dient geschrapt te worden.
Het ingediende budget voor het dienstjaar 2025, voorziet volgende gemeentelijke bijdrage in euro:
exploitatietoelage |
investeringstoelage |
21.110,12 euro |
0,00 euro |
- Decreet over lokaal bestuur art. 2, §2, 2°
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De financiële gevolgen voor het dienstjaar 2025:
Bedrag |
21.110,12 euro |
0,00 euro |
Overig beleid |
GBB-CBS |
GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) |
0790-01/6494000 |
0790-01/6640000 |
Artikel 1: De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Amandus Heldergem.
Artikel 2: De kerkfabriek wordt gevraagd het budget 2025 aan te passen overeenkomstig de opmerking van het erkend representatief orgaan.
Artikel 3: Dit besluit zal overgemaakt worden via het loket voor lokale besturen en Religiopoint.
Op 22 augustus 2024 werd het budget van de kerkfabriek Sint-Martinus Kerksken ingediend via ReligioPoint. De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Martinus Kerksken.
Het budget is volledig en bevat een financiële nota en een beleidsnota.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.
Het budget past in het ingediende meerjarenplan 2020-2025.
De bisschop van Gent verleende als erkend representatief orgaan op 23 juli 2024 een gunstig advies zonder opmerkingen.
Het budget vertoont een tekort op de investeringen van 9.740,45 euro. Ondanks het gunstig advies van het erkend representatief orgaan is het advies vanuit de gemeente een correctie aan te brengen aan de Y-waarde aangezien er een foutief bedrag werd overgenomen uit de jaarrekening 2023 (De Y-waarde van het budget 2025 = de Z-waarde uit de jaarrekening 2023). De Z-waarde in de jaarrekening 2023 bedraagt 0,00 euro.
Het ingediende budget voor het dienstjaar 2025, voorziet volgende gemeentelijke bijdrage in euro:
exploitatietoelage |
investeringstoelage |
18.279,10 euro |
0,00 euro |
- Decreet over lokaal bestuur art. 2, §2, 2°
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De financiële gevolgen voor het dienstjaar 2025:
Bedrag |
18.279,10 euro |
0,00 euro |
Overig beleid |
GBB-CBS |
GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) |
0790-01/6494000 |
0790-01/6640000 |
Artikel 1: De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Martinus Kerksken.
Artikel 2: De kerkfabriek Sint-Martinus Kerksken wordt gevraagd de Y-waarde in het budget 2025 aan te passen overeenkomstig de Z-waarde uit de jaarrekening 2023.
Artikel 3: Dit besluit zal worden overgemaakt via het loket voor lokale besturen en via Religiopoint.
Op 22 augustus 2024 werd het budget van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert ingediend via Religiopoint. De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert.
Het budget is volledig en bevat een financiële nota en een beleidsnota.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.
Het budget past in het ingediende meerjarenplan 2020-2025.
De bisschop van Gent verleende als erkend representatief orgaan op 23 juli 2024 een gunstig advies zonder opmerkingen.
Het ingediende budget voor het dienstjaar 2025, voorziet volgende gemeentelijke bijdrage in euro:
exploitatietoelage |
investeringstoelage |
45.512,99 euro |
0,00 euro |
- Decreet over lokaal bestuur art. 2, §2, 2°
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De financiële gevolgen voor het dienstjaar 2025:
Bedrag |
45.512,99 euro |
0,00 euro |
Overig beleid |
GBB-CBS |
GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) |
0790-01/6494000 |
0790-01/6640000 |
Artikel 1: De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert.
Artikel 2: Dit besluit zal worden overgemaakt via het loket voor lokale besturen en Religiopoint.
Het ontwerp van de budgetwijziging 2024/1 en de begroting 2025 van de politiezone Denderleeuw-Haaltert werd vastgesteld door het politiecollege in de zitting van 16 september 2024.
De begrotingswijziging van 2024 geeft aanleiding tot een wijziging van gemeentelijke dotatie voor de gemeente Haaltert. De gemeentelijke dotatie bedraagt 2.482.604,20 euro voor exploitatie en 210.894,75 euro voor investeringen voor 2024.
Van de gemeente Haaltert wordt een gemeentelijke dotatie gevraagd van 3.073.365 euro voor exploitatie en 350.550 euro voor investeringen voor 2025.
Exploitatie | 2026 | 2027 |
Gemeente Denderleeuw | 3.589.880 € | 3.649.166 € |
Gemeente Haaltert | 2.937.175 € | 2.985.681 € |
Investeringen | 2026 | 2027 |
Gemeente Denderleeuw | 110.000 € | 110.0000 € |
Gemeente Haaltert | 90.000 € | 90.000 € |
Wanneer de meergemeentenzone niet over voldoende middelen beschikt om de uitgaven te dekken die voortkomen uit de vervulling van haar opdracht, wordt het verschil gedragen door de gemeenten die er deel van uitmaken.
Beide besturen van de zone moeten stemmen over de toelage dat aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en dat deze toelage aan de politiezone wordt gestort.
- Decreet over lokaal bestuur art. 41
- De wet op de geïntegreerde politie, artikelen 26, 27, 39, 40, 41, 71, 72 en 208.
- Het algemeen reglement op de politiecomptabiliteit, titel II, hoofdstuk II.
Raming of Bedrag | 2.482.604,20 euro |
Actie OF Overig beleid | GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) | 0400-00/6494000 |
Investeringen:
Raming of Bedrag | 210.894,75 euro |
Actie OF Overig beleid | GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) | 0400-00/6640000 |
Raming of Bedrag | 3.073.365 euro |
Actie OF Overig beleid | GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) | 0400-00/6494000 |
Investeringen:
Raming of Bedrag | 350.550 euro |
Actie OF Overig beleid | GBB-CBS |
Jaar Budget Code (JBR) | 0400-00/6640000 |
artikel 1. goedkeuring te geven aan het ontwerp van de budgetwijziging voor het dienstjaar 2024.
artikel 2. De gemeentelijke dotatie van de gemeente Haaltert te storten aan de politiezone Denderleeuw-Haaltert tot aanzuivering van het tekort van de gewone dienst van de begroting 2025 vast te stellen en goed te keuren op 3.073.365 euro.
artikel 3. De gemeentelijke dotatie van de gemeente Haaltert te storten aan de politiezone Denderleeuw-Haaltert tot aanzuivering van het tekort van de buitengewone dienst van de begroting 2025 vast te stellen en goed te keuren op 350.550 euro.
artikel 4. De meerjarenplanning en de gemeentelijke dotaties over de periode 2024-2027 vast te stellen en goed te keuren voor een bedrag van:
Exploitatie | 2026 | 2027 |
Gemeente Denderleeuw | 3.589.880 € | 3.649.166 € |
Gemeente Haaltert | 2.937.175 € | 2.985.681 € |
Investeringen | 2026 | 2027 |
Gemeente Denderleeuw | 110.000 € | 110.0000 € |
Gemeente Haaltert | 90.000 € | 90.000 € |
Het decreet lokaal bestuur (artikel 263) bepaalt dat er voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapport over het eerste semester van het lopend boekjaar dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.
De controlefunctie van de Raad ligt nu meer op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen en onderliggende acties en minder op de kredietbewaking. Daarom legt Vlaanderen de verplichting op om tussentijds te rapporteren over de uitvoering van het meerjarenplan.
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze rapportering.
artikel 1. kennis te nemen van het opvolgrapport voor het eerste semester van 2024.
De mondelinge vragen van raadsleden Nathalie Meganck en Jan Schelfhout werden ter zitting behandeld en beantwoord. Voor de vraag rond de info over de verkiezingen zal de administratie het nodige doen om dit op te volgen.
De voorzitter sluit de zitting op 30/09/2024 om 21:40.
Namens Gemeenteraad,
Lien Grootvriendt
algemeen directeur
Paulette Looze
voorzitter raad