De voorzitter verontschuldigd raadsleden Anita De Bruyn, Pieter De Spiegeleer en Peter De Smet voor hun afwezigheid.
België kampt al geruime tijd met de dreiging van het COVID-19 (corona-virus) en heeft aanleiding gegeven tot diverse burgemeestersbesluiten.
Het laatste burgemeestersbesluit van 23 februari 2022 hield in dat de dorps - en adviesraden fysiek konden doorgaan, maar dat de zittingen van de gemeente - en OCMW raad voorlopig digitaal en/of hybride bleven.
Op 10 maart 2022 werd het wetsvoorstel goedgekeurd om de epidemische noodsituatie noodsituatie stop te zetten.
Het past dan ook om alle geldende lokale maatregelen op te heffen zodat de gemeenteraden en OCMW-raden op de gebruikelijke manier fysiek kunnen doorgaan.
De burgemeester kon deze maatregelen niet voorafgaandelijk voorleggen aan de gemeenteraad omwille van het hoogdringend karakter. Dit besluit zal worden bekrachtigd op de gemeenteraad van 28 maart 2022.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. het burgemeestersbesluit van 11 maart houdende de opheffing van het burgemeestersbesluit van 23 februari 2022 betreffende de aanpassing van het burgemeestersbesluit van 28 januari 2022 houdende het opleggen van bijkomende maatregelen ter bestrijding van het er bestrijding van COVID-19 (corona-virus) inzake het organiseren van adviesraden, dorpsraden, gemeenteraden en OCMW-raden te bekrachtigen.
Aan de raad wordt gevraagd de verslagen van de openbare zitting van 21 februari 2022 goed te keuren.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022 goed te keuren.
De gemeente Haaltert behoort tot de Hulpverlengingszone Zuid - Oost, samen met de gemeentes Laarne, Wichelen, Wetteren, Aalst, Erpe - Mere, Denderleeuw, Lede, Ninove, Geraardsbergen en Lierde.
De kosten van de Hulpverlengingszone Zuid - Oost worden verdeeld over de aangesloten gemeentes volgens een verdeelsleutel. Het lokaal bestuur Haaltert staat in voor 4,87% van de gewone werkingskosten en 5,49% van de investeringskosten.
Bij gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2022 heeft de gemeente Lierde beslist om uit de Hulpverlengingszone Zuid - Oost te stappen en toe te treden tot de Hulpverlengingszone Vlaamse Ardennen.
Overeenkomstig artikel 14 van de Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid bepaalt de Koning de territoriale afbakening van de zones op voorstel van het provinciaal raadgevend comité van de zones, na overleg in de Ministerraad. Dit provinciaal raadgevend comité van de zones is samengesteld uit alle burgemeesters van de provincie en wordt voorgezeten door de gouverneur. Het comité wint het advies in van de autoriteiten van de verschillende gemeenten van de provincie en formuleert op basis hiervan een advies aan de Koning.
Volgens het arrest van de Raad van State van 23 september 2011 (n°215.302) moeten de betrokken gemeenteraden, voorafgaand aan het provinciaal raadgevend comité, hierover beraadslagen.
Het overstappen van de gemeente Lierde naar een andere hulpverlengingszone heeft financiële gevolgen voor het lokaal bestuur Haaltert, aangezien het aandeel van de gemeente Lierde 1,99% van de gewone werkingskosten en 1,88% van de investeringskosten) mogelijks verdeeld zal worden over de resterende gemeentes.
Het lokaal bestuur Haaltert adviseert dan ook ongunstig.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
artikel 1: akte te nemen van de intentieverklaring van de gemeente Lierde om toe te treden tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen.
artikel 2: ongunstig advies te geven over deze intentieverklaring.
artikel 3: de burgemeester te mandateren om hierover te stemmen in deze zin in het Provinciaal Raadgevend Comité van Oost-Vlaanderen.
Het lokaal bestuur Haaltert is zoals alle gemeentes in Vlaanderen verantwoordelijk voor het opmaken van gemeentelijke rooilijnplannen.
Voor de straat Eiland werden rooilijnplannen opgemaakt (in bijlage).
De reden voor de opmaak van deze specifieke plannen is tweeledig:
De rooilijnplannen voldoen aan de wettelijke voorwaarden:
De gemeenteraad dient op de zitting van 28 maart 2022 de rooilijnplannen voorlopig vast te stellen.
Na de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen moet het ontwerp ervan onderworpen worden aan een openbaar onderzoek. Dit openbaar onderzoek moet door het college van burgemeester en schepenen worden aangekondigd binnen de 30 dagen na de beslissing van de gemeenteraad minstens door:
De aankondiging vermeldt minstens:
Na de aankondiging wordt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en gepubliceerd op de gemeentelijke website.
De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan het gemeentebestuur bezorgd.
Het college van burgemeester en schepenen moet worden gemandateerd door de gemeenteraad om het openbaar onderzoek op te starten.
Het decreet gemeentewegen bepaalt geen duidelijke begindatum van het openbaar onderzoek. De verschillende manieren om tot aankondiging over te gaan, variëren allemaal van concrete uitvoering. Daarom is het aan te bevelen om de begindatum, die in de aankondiging zal opgenomen worden, vast te leggen op 7 dagen na de publicatie op de gemeentelijke website.
Tijdens het openbaar onderzoek kunnen opmerkingen en bezwaren ingediend worden via openbarewerken@haaltert.be. Na het verstrijken van het openbaar onderzoek zullen alle opmerkingen en bezwaren onontvankelijk worden verklaard. De opmerkingen en bezwaren zullen door de gemeenteraad worden behandeld.
Na de termijn van het openbaar onderzoek worden binnen de zestig dagen de rooilijnplannen definitief vastgesteld door de gemeenteraad.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de voorlopige vaststelling van het gemeentelijk rooinlijnplan te 9450 Haaltert, Eiland;
artikel 2. goedkeuring te geven aan het mandaat van het college van burgemeester en schepenen om de aankondiging te organiseren van het openbaar onderzoek conform artikel 17, §§ 2 en 3 decreet gemeentewegen;
artikel 3. goedkeuring te geven om de begindatum van het openbaar onderzoek vast te leggen op zeven dagen na de publicatie van het openbaar onderzoek op de gemeentelijke website en dit zo op te nemen in de aankondiging;
artikel 4. goedkeuring te geven aan de wijze waarop er opmerkingen en bezwaren kunnen worden ingediend per e-mail op openbarewerken@haaltert.be gedurende het openbaar onderzoek.
De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking meldt dat de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de verschillende categorieën van elektronische identiteitskaarten en - documenten die in het besluit worden opgesomd, wijzigen vanaf 1 januari 2022.
Deze beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. De raad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan de aanpassing van de tarieven van de contante gemeentebelasting geheven op de uitreiking van elektronische identiteitskaarten of verblijfsbewijzen. Deze aanpassing gaat in vanaf 1 januari 2022.
artikel 2. De volgende tarieven zullen worden aangepast:
Identiteitskaart / verblijfsbewijs |
Productieprijs |
Gemeentebelasting |
Prijs voor de burger |
E-Id + E-Iv |
16,70 euro |
3,30 euro |
20,00 euro |
E-Id + E-Iv spoedprocedure |
101,90 euro |
8,10 euro |
110,00 euro |
E-Id spoedprocedure met gecentraliseerde levering |
134,10 euro |
5,9 euro |
140,00 euro |
Kids-Id |
6,70 euro |
1,30 euro |
8,00 euro |
Kids-Id spoedprocedure |
91,90 euro |
8,10 euro |
100,00 euro |
Kids-Id spoedprocedure met gecentraliseerde levering |
124,20 euro |
5,6 euro |
130,00 euro |
E-Iv met biometrische kenmerken |
17,20 euro |
2,80 euro |
20,00 euro |
Karton attest van immatriculatie
|
2,00 euro |
0,00 euro |
2,00 euro |
Art. 3. Voor de afgifte van de identiteitskaarten of verblijfsbewijzen aan onvermogenden wordt geen belasting geheven. De staat van onvermogen wordt door alle bewijsstukken vastgesteld.
Art. 4. De belasting wordt geheven op het ogenblik van de aanvraag van het belastbaar stuk en is onmiddellijk betaalbaar. De belasting is verschuldigd door de natuurlijke persoon die het belastbaar stuk aanvraagt.
Art. 5. Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting, overeenkomstig artikel 4 § 7 van het Vlaams decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Art. 6. De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen de belasting bij het college van burgemeester en schepenen, dat handelt als administratieve overheid.
De indiening en behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. Het indienen van een bezwaar is geen reden tot opschorting van betaling.
Art. 7. Dit belastingreglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur en wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de principebeslissing tot het toekennen van een nieuwe naam aan een plein, met name het Trek Maria Plein, goed te keuren.
Het desbetreffende plein gelegen te Denderhoutem heeft nog geen officiële naam.
In Haaltert zijn er geen straten of pleinen benoemd naar een vrouw. Op 27 april 2020 engageerde de gemeenteraad zich om in de toekomst nieuwe straatnamen of namen van pleinen te benoemen naar vrouwen uit het verleden, die een plek in ons collectief geheugen verdienen.
Tijdens de gemeenteraad van 29 maart 2021 werd het voorstel van raadslid Sorgeloos om het plein aan de kerk in Denderhoutem te benoemen naar een vrouw, namelijk 'Trek Maria', goedgekeurd. Maria Coppens had als bijnaam Trek Maria. Zij had in de jaren 1950, 1960 en 1970 een snoepwinkeltje rechtover de kerk in Denderhoutem en men kon bij Trek Maria gaan 'trekken voor een prijs'. Trek Maria stierf in 1990 op 85-jarige leeftijd.
Maria Coppens, alias Trek Maria, is bij vele generaties in Denderhoutem een gekende volksfiguur. Haar winkel bevond zich rechtover het nieuw te benoemen plein.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de principebeslissing houdende de toekenning van de naam Trek Maria Plein aan het plein gelegen te Denderhoutem met kadastrale gegevens 1148C en 1129B, goed te keuren.
Na goedkeuring van deze principebeslissing door de gemeenteraad, wordt er advies gevraagd aan de Heemkundige Kring en de adviesraad Cultuur. Zij hebben 30 dagen tijd om hun advies in te dienen. Gelijktijdig wordt deze principebeslissing openbaar gemaakt via aanplakking. Opmerkingen en bezwaren kunnen schriftelijk binnen 30 dagen worden ingediend.
De gemeenteraad neemt na het openbaar onderzoek een definitieve beslissing betreffende de toekenning van de naam Trek Maria Plein.
Algemene bevoegdheid:
Dit kadert binnen gelijkblijvend beleid en dient niet afgetoetst te worden aan de beleidstoetsen.
Er zijn geen financiële gevolgen.
Artikel 1: De principebeslissing tot toekenning van de naam 'Trek Maria Plein' aan het plein gelegen te Denderhoutem met kadastrale gegevens 1148C en 1129B, wordt goedgekeurd.
Projectvereniging Erfgoed Denderland heeft een cultureel-erfgoedconvenant voor de beleidsperiode 2021-2026 en maakt steeds een jaaractieplan op, gekoppeld aan een begroting. Na afloop van het werkingsjaar dient een jaarverslag en jaarrekening te worden ingediend bij de Vlaamse Overheid.
Dit jaarverslag en jaaractieplan 2021 dient aan alle bevoegde gemeenteraden vooraf voorgelegd te worden ter goedkeuring.
Het doel van de projectvereniging is door overleg en samenwerking tussen de diverse culturele erfgoedactoren in de regio, van de Denderstreek een sterkere cultuurplek en erfgoedregio te maken, in het bijzonder met een gemeenschappelijke aanpak ten aanzien van cultureel erfgoed. De projectvereniging wil door middel van projecten de samenwerking tussen de gemeente inzake cultuur en erfgoed bevorderen, onder andere op het vlak van inventarisatie, publiekswerking, participatie, wetenschappelijk onderzoek, het behoud en het beheer van dat cultureel erfgoed. De projectvereniging wil de lokale erfgoedactoren ondersteunen door middel van diverse initiatieven.
Voorliggende beslissing kadert in actie 19 - aansluiting erfgoedcel Denderland,
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan het jaarverslag en de jaarrekening 2021 van Erfgoed Denderland.
artikel 2. de goedkeuring zal overgemaakt worden aan Erfgoed Denderland.
De gemeenteraad van Haaltert wordt gevraagd de schending van de soevereiniteit van Oekraïne en van het internationaal, humanitair en oorlogsrecht door Rusland te veroordelen en zijn solidariteit met het Oekraïense volk te betuigen
Vorige maand, op 24 februari, viel het Russisch leger Oekraïne binnen. Het doel is de soevereiniteit van dat land te beëindigen, de democratisch verkozen regering te vervangen en de landsgrenzen door middel van militaire macht te hertekenen.
Het is voor het eerst sinds het einde van de tweede wereldoorlog dat een Europees land een ander Europees land aanvalt. Dit is in strijd met het internationaal recht en met talloze verdragen en staat haaks op het vreedzaam oplossen van conflicten.
De humanitaire gevolgen van deze inval zijn ongezien en wij worden dagelijks via de media geconfronteerd met hartverscheurende beelden van deze waanzin. Hierbij worden burgerdoelen, onschuldige burgers en kinderen niet gespaard en worden de mensenrechten en het oorlogsrecht flagrant geschonden. Rusland dreigt bovendien met de inzet van massavernietigingswapens en nucleaire bommen.
Deze ongeziene actie door het Russische regime heeft ook gevolgen voor de rest van de wereld, onder meer door de onzekerheid over een mogelijke escalatie en de fors stijgende prijzen in de energiebevoorrading.
Ondertussen is er een aangroeiende en aanhoudende vluchtelingenstroom van miljoenen mensen vanuit Oekraïne naar West-Europese landen op gang gekomen en wordt de nood aan humanitaire en financiële hulp voor de opvang van deze vluchtelingen met de dag groter. Ook wij als lokaal bestuur Haaltert kunnen hierbij niet achterwege blijven. We vernemen dat al een aanzienlijk aantal gezinnen bij het gemeentebestuur heeft aangegeven dat zij bereid zijn om een aantal Oekraïense vluchtelingen tijdelijk in hun gezin gastvrijheid te verlenen. Deze bewonderenswaardige daad van menslievendheid en burgerzin verdient uiteraard de volle ondersteuning van het lokaal bestuur, waardoor wij onze solidariteit met de Oekraïense bevolking tonen.
Algemene basisbevoegdheid
De financiële gevolgen zijn nog niet gekend.
Art 1: De gemeenteraad van Haaltert veroordeelt de schending van de soevereiniteit van Oekraïne en van het internationaal, humanitair en oorlogsrecht door Rusland en betuigt zijn solidariteit met het Oekraïense volk.
Art 2: Het College van burgemeester en Schepenen wordt opgeroepen tot maximale ondersteuning van lokale opvanginitiatieven voor de vluchtelingen en zijn bevoegdheden maximaal te benutten om de vluchtelingen te helpen.
Art 3: De gemeenteraad beslist om binnen zijn budgettaire mogelijkheden onmiddellijk een bedrag vrij te maken als noodhulp ter leniging van dit humanitaire drama.
De fracties Vlaams Belang, Centrumlijst voor Haaltert en Open en Liberaal vragen aan de gemeenteraad om in te stemmen met een éénmalige premie van 250€ per gezin, en vragen om opdracht te geven aan het college van burgemeester en schepen om dit uit te voeren.
We leven in een enorm grote energiecrisis, waarbij gezinnen voorschotfacturen tot en met 500 à 600€ krijgen. Een verhoging van maar liefst 300 à 400€ per maand. Velen krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt en zien zich genoodzaakt om op levensnoodzakelijke dingen te besparen.
Energie is geen luxe product maar een alledaagse noodzakelijkheid, denken we maar aan menselijke hygiëne, wasmachines, warm water, ....
Er zijn reeds door de federale – en Vlaamse Overheid een aantal maatregelen genomen om de mensen te helpen, maar deze zijn niet doortastend genoeg om iedereen te steunen. Ook wij, als lokale overheid, hebben een enorme verantwoordelijkheid en kunnen beleidsmatig onze inwoners helpen om deze moeilijke periode door te komen.
Wij als lokale overheid kunnen zaken, projecten, uitstellen, wij denken bvb aan het afbreken en heropbouwen van de bibliotheek in Haaltert en deze budgetten gebruiken om onze burgers te helpen in deze zeer moeilijke periode. Uitstel voor dit project is geen afstel, dit project kan nog steeds in 2024 opgestart worden of over de volgende verkiezingen geheven worden.
Een éénmalige premie per gezin kan hier een groot “handje” helpen.
Algemene basisbevoegdheid
De beslissing heeft financiële gevolgen.
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
Art 1: De gemeenteraad gaat niet akkoord om een éénmalige premie van 250€ per gezin in Haaltert uit te keren als ondersteuning om de grote energiekosten te helpen dragen en geeft geen opdracht aan het college van Burgemeester en schepen om de praktische uitvoering te garanderen.
De mondelinge vragen van raadsleden Roger Coppens en Jan Schelfhout werden behandeld en beantwoord.
De voorzitter sluit de zitting op 28/03/2022 om 21:17.
Namens Gemeenteraad,
Katlijn Copriau
algemeen directeur
Paulette Looze
voorzitter raad