De voorzitter opent de zitting op 26/06/2023 om 20:01.
De voorzitter verontschuldigt raadslid Daniël Vandendriessche voor zijn afwezigheid.
Aan de raad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de zitting van 22 mei 2023 goed te keuren.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een lid van de raad voor maatschappelijk welzijn daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur. Als de raad voor maatschappelijk welzijn bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de raad voor maatschappelijk welzijn beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Telkens als de raad voor maatschappelijk welzijn het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur ondertekend
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. de notulen en het zittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023 worden goedgekeurd.
Het lokaal bestuur Haaltert heeft Huize Kobeke te 9450 Heldergem, Heldergemstraat 205 als schenking ontvangen. Deze woning zal worden omgebouwd tot een moderne kinderopvang om tegemoet te komen aan de sterke vraag naar kinderopvang.
Bij beslissing dd. 11 maart 2022 werd Ar. André De Cock aangesteld om de plannen en het bestek op te maken.
Het bestek werd bij beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 30 januari 2023 goedgekeurd en nadien gepubliceerd. De offertes moesten ten laatste op 6 maart 2023 ingediend zijn.
Uit het voorlopig PV van nazicht van de architect blijkt dat het totale project 682.490,07 euro incl. BTW zou kosten.
Voor het project is 520.000,00 euro budget voorzien, zodat een budgetverhoging nodig is. Het voorstel is om het budget te verhogen naar 705.000,00 euro.
Als de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn akkoord gaan met de budgetverhoging, dan kan de financieel directeur een visum onder voorwaarden afleveren voor de gunning van de opdracht.
De verhoging zal opgenomen worden op jaarbudgetrekening 0945-00/2210007 (actie 6 - IP-8).
De beslissing heeft geen financiële gevolgen. Deze zullen er pas zijn bij de gunning van de opdracht na visum (onder voorwaarden) van de financieel directeur.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de financieel directeur om het budget van de verbouwing huize Kobeke naar Kinderopvang op te trekken van 520.000,00 euro naar 705.000,00 euro.
artikel 2. goedkeuring te geven om deze budgetverhoging door te voeren op jaarbudgetrekening 0945-00/2210007 (actie 6 - IP-8).
artikel 3. deze goedkeuring door te voeren bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
De raad van maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de jaarrekening 2022 voor het onderdeel van het OCMW vast te stellen.
Het ontwerp van de jaarrekening over het boekjaar 2022 zoals voorgedragen door de financieel directeur vertoont volgende cijfers:
Beschikbaar budgettair resultaat: 14.287.107 euro
Autofinancieringsmarge: 1.907.782 euro
Budgettair resultaat boekjaar: 8.820.447 euro
Algemene basisbevoegdheid
Bijzondere bevoegdheidsgronden
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het onderdeel van jaarrekening 2022 van het OCMW vast.
Artikel 2. De jaarrekening vertoont volgende cijfers:
Beschikbaar budgettair resultaat: 14.287.107 euro
Autofinancieringsmarge: 1.907.782 euro
Budgettair resultaat boekjaar: 8.820.447 euro
Europa Werk & Sociale Economie (WSE), opvolger van Europees Sociaal Fonds (ESF) lanceert in 2023 in kader van het ESF-programma 2021-2027 een oproep lokale partnerschappen.
Deze partnerschappen zullen bestaan uit VDAB, lokale besturen en andere organisaties die een partnerschapswerking willen uitbouwen ter bevordering van de sociale inclusie van personen met een complexe problematiek.
Deze lokale partnerschappen kunnen opstarten vanaf 1 januari 2024 met een vermoedelijke looptijd tot 31 december 2029.
De lokale besturen van Aalst, Haaltert, Erpe-Mere, Lede, Herzele en Sint-Lievens-Houtem willen samen met VDAB en andere organisaties een lokaal partnerschap vormen.
Het realiseren van een 80% werkzaamheidsgraad is niet enkel noodzakelijk om een antwoord te kunnen bieden op de vele openstaande vacatures en het garanderen van onze groei en welvaart, het is tevens en vooral ook een sociaal objectief.
Europa WSE wil vanaf 2024 een dienstverlening faciliteren om werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe multi-problematiek te bereiken en te helpen om, vanuit hun context, gehoord/gezien te worden wat betreft hun uitdagingen om ten volle te participeren op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Deze lokale partnerschappen komen in de plaats van huidige ESF-projecten in onze regio die ten einde lopen op 31 december 2023.
Deze nieuwe oproep zal streven naar duurzame, open en dynamische lokale partnerschappen, die op een holistische wijze aan de slag gaan met niet-beroepsactieven en de meest kwetsbare groepen met een complexe problematiek. Dit in functie van een versterkte participatie in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend, door werk.
Vormingsproces
Het Capacity Building ondersteuningsteam (VVSG en VDAB) zorgt voor de nodige omkadering bij de vorming van de lokale partnerschappen zodat ze optimaal van start kunnen gaan vanaf januari 2024.
Hiervoor werd er een intentieverklaring goedgekeurd door de 8 steden en gemeenten binnen de interlokale vereniging HANDEL Samen & Sociaal om samen na te denken over het afbakenen van het lokale werkgebied en het analyseren van de lokale noden.
Tijdens verschillende denksessies onderzochten de medewerkers van de sociale diensten en activeringsdiensten van de OCMW’s en de medewerkers van VDAB welke niet-beroepsactieven of werkzoekenden in complexe situaties onvoldoende bereikt worden en wat hun noden zijn.
Tegelijkertijd werd het ideale werkingsgebied in kaart gebracht van de toekomstige lokale partnerschappen, m.a.w. de meest geschikte schaalgrootte waarbij lokale besturen middelen en expertise bundelen om de meest kwetsbare personen te bereiken, en de nabijheid van de dienstverlening toch gegarandeerd wordt.
Dit resulteerde uiteindelijk in 2 voorstellen tot samenwerkingen tussen lokale besturen binnen de regio HANDEL Samen & Sociaal:
*Omwille van de nieuwe referentieregio’s kunnen de gemeentes Herzele en Sint-Lievens-Houtem maar tot en met 2025 actief zijn binnen deze samenwerking. Vanaf 2026 behoren zij tot de referentieregio Vlaamse Ardennen. Momenteel is er nog geen vorming van een lokaal partnerschap in de Vlaamse Ardennen. Beide gemeentes werken nu wel samen met andere partners binnen een bestaand ESF-project rond outreach en activering en binnen de ILV HANDEL Samen & Sociaal en willen de bestaande goede dienstverlening niet onderbreken.
*Ninove en Denderleeuw zullen verder samenwerken met de stad Geraardsbergen aangezien zij momenteel ook al samenwerken binnen het lokaal partnerschap voor jongeren, maar ook voor andere projecten zoals de Digibanken. Geraardsbergen behoort vandaag nog niet tot de ILV HANDEL Samen & Sociaal, maar zal vanaf 2026 ook vallen binnen de nieuwe referentieregio Dender. Daarom kiest Geraardsbergen ervoor om al meteen vanaf 2024 in te kantelen binnen de regio Dender en geen partnerschap aan te gaan met andere lokale besturen in de Vlaamse Ardennen.
Call for intrest en evaluatieproces
Vanuit de lokale noden gaan lokale besturen en VDAB per werkingsgebied op zoek naar de andere potentiële partnerorganisaties die een aanvullende rol kunnen spelen. Hiervoor werd er een Lokaal Addendum opgesteld en gepubliceerd op de website van Europa WSE (zie bijlage).
Europa WSE faciliteert met deze call for interest de zoektocht van lokale besturen en VDAB naar mogelijke partners die kunnen omgaan met de complexiteit van de problematiek van de beoogde doelgroep, ultiem in functie van duurzame deelname aan de arbeidsmarkt, in functie van de geïdentificeerde lokale noden.
Op 28 april 2023 werd de call of intrest gepubliceerd en geïnteresseerde organisaties kunnen hun kandidatuur indienen tot en met 9 juni 2023. Hierna volgt eerst een schriftelijke evaluatie van de kandidaturen (evaluatie op 26 juni 2023) en daarna een mondelinge evaluatie op basis van een pitch (op 3 en 4 juli 2023) die de organisaties zullen brengen wanneer hun schriftelijk dossier als positief wordt geëvalueerd.
Tijdens de laatste stap bereiden de verschillende partners (lokale besturen + VDAB + geselecteerde externe organisaties) het lokaal partnerschap voor. Dit betekent het opstellen van een actieplan en bepalen van prioriteiten, het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst en het opmaken van het budget, het samenstellen van een team, etc.
Uiteindelijk moet dit leiden tot een projectvoorstel dat ingediend kan worden door het nieuw gevormde lokale partnerschap bij Europa WSE binnen de oproep “Lokale Partnerschappen” die gelanceerd wordt op 1 juni 2023. De deadline voor indiening is 30/10/2023 indien het lokale partnerschap wil opstarten vanaf 1 januari 2024.
Financiële impact
De subsidiëring en cofinanciering ligt vast per lokaal bestuur voor de periode 2024-2029.
Europa WSE zorgt voor 40% subsidiëring, de Vlaamse overheid zorgt voor 30% cofinanciering en VDAB voor 15% cofinanciering. De lokale besturen staan in voor 15% cofinanciering. De cofinanciering van de lokale besturen kan zowel bestaan uit financiële middelen als uit personeelsinzet of ter beschikking stellen van infrastructuur of andere middelen.
Het totale budget voor het lokale partnerschap in onze regio is 4.222.094,94 EUR voor de periode 2024-2029. Dit betekent een jaarlijks budget van 750.656,03 EUR in 2024 en 2025 (met Herzele en Sint-Lievens-Houtem) en een jaarlijks budget van 680.195,72 EUR van 2026 tot 2029 (zonder Herzele en Sint-Lievens-Houtem).
De cofinanciering voor gemeente/OCMW Haaltert bedraagt €7903.16 per jaar.
Het totale budget zou volstaan voor het samenstellen van een kernteam van 1 coördinator en 8 medewerkers, te verdelen over alle partners.
In bijlage zit de totale budgettering en de budgettering per werkingsjaar.
Verdere stappen en engagementen van de lokale besturen
Aangezien de 6 lokale besturen nog geen formele samenwerking hebben, is het noodzakelijk om een samenwerkingsovereenkomst (in bijlage) op te stellen en te laten goedkeuren voor wat betreft het matchmakingsproces.
In deze overeenkomst wordt bepaald dat de deelnemende besturen de selectie van de geschikte partners gezamenlijk wensen te voeren en dat de deelnemende besturen OCMW Aalst aanduiden om in naam van en voor rekening van alle deelnemende besturen het matchmakingsproces te voeren conform de Call for interest.
Stad / OCMW Aalst zal fungeren als aanspreek- en communicatieverantwoordelijke en zal de gekozen kandidaat partners na het matchingsproces bekrachtigen via een beslissing van het vast college van burgemeester en schepenen / vast bureau. De vooropgestelde timing hiervoor is 17 juli 2023. Stad / OCMW Aalst zal daarnaast ook de weerwoord procedure organiseren.
Op 1 juni 2023 zal Europa WSE de oproep Lokale Partnerschappen lanceren. Vanaf 30 september kunnen de nieuwgevormde lokale partnerschappen hun projectvoorstellen indienen.
Europa WSE garandeert de opstart van de lokale partnerschappen vanaf 1 januari 2024 indien de projectvoorstellen ten laatste op 31 oktober 2023 ingediend worden.
Het lokaal partnerschap Aalst – Haaltert – Erpe-Mere – Lede – Herzele – Sint-Lievens-Houtem streeft ernaar om een projectvoorstel met alle nodige onderdelen en bijlagen in te dienen tegen 31 oktober 2023. Hiervoor zal het projectvoorstel voorbereid worden door alle partners tussen 17 juli 2023 en 30 september 2023 en zal dit projectvoorstel geagendeerd worden op de OCMW-raden van de 6 deelnemende besturen in oktober 2023.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de samenwerkingsovereenkomst over het matchingsproces ikv de Europa WSE oproep "lokale partnerschappen" tussen de lokale besturen van Haaltert, Aalst, Erpe-Mere, Lede, Herzele en Sint-Lievens-Houtem.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd kennis te nemen van het rapport 'Organisatiebeheersing'.
Het hebben van een 'systeem van organisatiebeheersing' is een wettelijke verplichting conform het Decreet Lokaal bestuur.
Lokaal bestuur Haaltert (zijnde gemeente en OCMW) hebben een goedgekeurd algemeen kader Organisatiebeheersing, respectievelijk goedgekeurd in zittingen van 24 november 2014 en 17 december 2014, waarbij geopteerd werd voor de Leidraad van Audit Vlaanderen als algemeen kader of referentiepunt.
Jaarlijks dient een rapportering voorzien te worden aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn over het voorbije jaar. Deze rapportering geldt voor het jaar 2022.
Algemene bevoegdheid
Er zijn geen financiële gevolgen aan deze rapportering verbonden.
Artikel 1. kennis te nemen van de rapportering 'organisatiebeheersing 2022'.
Door technische overmacht is het zittingsverslag niet beschikbaar zoals gebruikelijk. De raden werden wel geregistreerd, maar zijn in sommige geluidsfragmenten (deel 1, 5, 6, 7) moeilijker verstaanbaar. Door een technische storing aan het begin van de raad voor maatschappelijk welzijn ontbreken ook agendapunt 1 (goedkeuring notulen van de vorige vergadering) en het begin van agendapunt 2.
Het zittingsverslag bestaat uit onderstaande delen:
Fragment |
Onderwerp |
Geluidskwaliteit |
Duur |
Deel 1 |
agendapunt 2 van raad voor maatschappelijk welzijn |
Moeilijker verstaanbaar |
4 min 50 |
Deel 2 |
agendapunt 2-5 van de raad voor maatschappelijk welzijn + gemeenteraad agendapunt 1-7 |
Goed verstaanbaar |
29 min 35 |
Deel 3 |
gemeenteraad agendapunt 7-23 + start van de variapunten |
Goed verstaanbaar |
30 min 55 |
Deel 4 |
gemeenteraad variapunten (fractie Centrumlijst) |
Goed verstaanbaar |
36 min 43 |
Deel 5 |
gemeenteraad vervolg variapunten (fractie Vlaams Belang) |
Moeilijker verstaanbaar |
48 sec |
Deel 6 |
gemeenteraad vervolg variapunten (fractie Vlaams Belang) |
Moeilijker verstaanbaar |
7 min 16 |
Deel 7 |
gemeenteraad vervolg variapunten (fractie Vlaams Belang) |
Moeilijker verstaanbaar |
11 min 37 |
De voorzitter sluit de zitting op 26/06/2023 om 20:35.
Namens OCMW-raad,
Pieter De Bosscher
waarnemend algemeen directeur
Paulette Looze
voorzitter raad