De voorzitter verontschuldigd raadsleden Pieter De Spiegeleer en Daniël Vandendriessche voor hun afwezigheid.
Aan de raad wordt gevraagd de verslagen van de openbare zitting van 30 mei 2022 goed te keuren.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2022 goed te keuren.
De gemeente is voor een of meerdere activiteiten aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 13 mei 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV - in vereffening die op 29 juni 2022 plaats heeft in Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel met volgende agenda:
- Decreet over lokaal bestuur: art. 40-41
De beslissing heeft geen financiële gevolgen
Het college van burgemeester en schepenen heeft volgend voorstel uitgewerkt:
Effectief: Laurent Volckaert
Plaatsvervanger: Paulette Looze
- Decreet over lokaal bestuur art. 40-41
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Met 23 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Het lokaal bestuur Haaltert heeft op 16 april 2019 een omgevingsvergunning afgeleverd betreffende de verkaveling van het onroerend goed te 9450 Haaltert, Dwarsstraat (kadastraal gekend als gemeente Haaltert, 2e afdeling Denderhoutem, sectie C, deel van nummer 1165H P0000 (lot A) en deel van nummer 1165H (lot B)). In de omgevingsvergunning werd als last opgenomen om een deel van het onroerend goed kosteloos af te staan aan het lokaal bestuur Haaltert om de rooilijn te vestigen en de aanleg van een voetpad.
Het dossier is gekend bij de dienst omgeving onder OMV_2019043769.
De percelen die kosteloos worden afgestaan worden op bijgevoegd plan aangeduid als:
Notaris Edgard Van Oudenhove, met studie te 9450 Haaltert, Iddergemsesteenweg 8, heeft hiertoe een ontwerp akte opgemaakt die moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de ontwerpakte van notaris Edgard Van Oudenhove betreffende de kosteloze grondafstand ten voordele van het lokaal bestuur Haaltert van een deel grond te 9450 Haaltert, Dwarsstraat (kadastraal gekend als gemeente Haaltert, 2e afdeling Denderhoutem, sectie C, deel van nummer 1165H P0000 (lot A) en deel van nummer 1165H (lot B)).
Het lokaal bestuur Haaltert is zoals alle gemeentes in Vlaanderen verantwoordelijk voor het opmaken van gemeentelijke rooilijnplannen.
Voor de straat Eiland werden rooilijnplannen opgemaakt (in bijlage).
De reden voor de opmaak van deze specifieke plannen is tweeledig:
De rooilijnplannen voldoen aan de wettelijke voorwaarden:
De gemeenteraad heeft bij beslissing van 28 maart 2022 de rooilijnplannen voorlopig vastgesteld.
Na de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen werd het ontwerp ervan onderworpen aan een openbaar onderzoek door het college van burgemeester en schepenen binnen de 30 dagen na de beslissing van de gemeenteraad. Dit onderzoek hield in:
De aankondiging vermeldde minstens:
Na de aankondiging werd het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Er werden twee bezwaren ingediend (in bijlage):
Bezwaar van W.V. en G.T.
Het bezwaar heeft betrekking op de stelling dat de onteigening niet evenredig zou zijn met het nut ervan. Er zou teveel grond moeten worden afgestaan voor het beperkt aantal woningen waarvan de gracht de opvang moet voorzien.
De bedoeling van de grachten is echter om een buffer te vormen, en niet zozeer om voor rechtstreekse afvoer te zorgen. Voor de afvoer van regenwater wordt momenteel de voorkeur gegeven om het water eerst te bufferen, zodat er al een gedeelte in de grond kan trekken. Het is pas wanneer er grote hoeveelheden water zijn dat deze in de afvoer terecht komen. Dat is de reden waarom er voor dit project dergelijke grachten voorzien worden.
Bezwaar van K.B.
Het bezwaar heeft betrekking verschillende aspecten. Elk aspect wordt afzonderlijk weerlegd.
- Verlies aan natuur: door het aanleggen van de grachten zou er natuurgebied verloren gaan. De grachten zullen een buffer vormen voor de opvang van water, hetgeen niet noodzakelijk een verlies aan natuur betekent.
- Verlies aan diversiteit: de grachten zouden bij grote regenval voor overstroming van de nabijgelegen beek zorgen met verlies aan diversiteit. De grachten zorgen echter voor meer diversiteit omdat ze zullen dienen als buffer en voor nieuw leven zullen zorgen.
- Verhoogd CO2 gehalte: de percelen zijn sowieso nat, waardoor ze CO2 vasthouden. Door de grachten gaat deze capaciteit verloren. Zoals hoger al aangehaald, zullen de grachten een buffer vormen en er voor zorgen dat de omgeving van de grachten sowieso vochtig blijven waardoor ze hun CO2 blijven behouden.
- Noodzaak grachten als er gescheiden riolering komt: waarom zijn de grachten (en grondafstand) nodig wanneer er toch een gescheiden riolering wordt voorzien. Zoals hoger aangehaald, dienen de grachten als buffer voor regenwater om er voor te zorgen dat het niet samen met afvalwater in de riolering komt. Het aanleggen van grachten wordt zoveel mogelijk verplicht (d.m.v. het verstrekken van subsidies). Afstromend water van velden kan zo rechtstreeks in de gracht belanden in tegenstelling tot een ingebuisde gracht.
- Grondafstanden: er is nog geen duidelijkheid over de grondafstanden. Evenwel werd er al opdracht gegeven aan een landmeter om de percelen die afgestaan worden te schatten. Van zodra dit verslag binnen is, wordt contact opgenomen met de eigenaars. Dit verhindert niet dat het lokaal bestuur Haaltert de rooilijn kan vastleggen. In tegendeel: er kan slechts tot onteigening of minnelijke verwerving worden overgegaan indien de rooilijn gekend is.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplannen te 9450 Haaltert, Eiland.
artikel 2. goedkeuring te geven om het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling te publiceren op de gemeentelijke website, en aan te plakken bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt.
artikel 3. goedkeuring te geven aan de opdracht van het college van burgemeester en schepenen om iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte te brengen van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
artikel 4. goedkeuring te geven om het rooilijnplan, samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan, onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending te bezorgen aan het departement en aan de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.
De riolering, komende van Terlinden naast huisnummer 72, gaat momenteel over in de achterliggende beek. Het is de bedoeling van het lokaal bestuur Haaltert om deze riolering aan te sluiten bij de bestaande riolering van de Ankerstraat.
Om deze aansluiting mogelijk te maken, werden onderhandelingen gevoerd met de eigenaars van het achterliggend perceel en de losweg die op de Ankerstraat uitkomt. Met deze eigenaars werd een akkoord bekomen voor een tijdelijke ondergrondse inname voor de aanleg van de riolering.
Het gaat om een tijdelijk gebruik van de ondergrond in afwachting van een definitieve heraanleg van de riolering. Er is een aanvraag hangende bij de Vlaamse Milieumaatschappij voor het aanleggen van een gescheiden riolering.
Op het achterliggende weiland, kadastraal gekend als 2e afdeling Denderhoutem, sectie C, nr. 1592H, eigendom van de heer Jimmy Laleman, wonende te 9450 Haaltert, Nieuwstraat 103, wordt de aansluiting gemaakt met de riolering komende van Terlinden en deze loopt of het kortste traject naar de losweg tussen de woningen van Ankerstraat 11 en 15.
Het gaat om een kosteloze inname.
Naast de ondergrondse inname dient er eveneens een erfdienstbaarheid te worden gevestigd op dit perceel zodat het lokaal bestuur Haaltert of haar gemachtigden toegang krijgen tot het perceel voor het uitvoeren van werken voor de aanleg van de riolering, alsook van het latere onderhoud ervan.
De voorwaarden van deze inname en erfdienstbaarheid werden uitgewerkt in een onderhandse overeenkomst van 3 mei 2022, dat voor akkoord werd getekend door beide partijen.
Deze overeenkomst dient nog te worden bekrachtigd in een authentieke akte, te verlijden door notaris Frédéric Bauwens, kosten ten laste van het lokaal bestuur Haaltert.
Voorliggende beslissing kadert in beleidsdoelstelling 3, actieplan 6, actie 12.17: Inventariseren en renoveren van het rioleringsstelsel en verder werken aan het gescheiden rioleringsstelsel.
De beslissing heeft financiële gevolgen, maar de kosten van de notariële akte zijn nog niet gekend.
artikel 1. goedkeuring te geven aan het vestigen van een erfdienstbaarheid en ondergrondse inname op een perceel gelegen te Terlinden - Ankerstraat, kadastraal gekend als gemeente Haaltert, 2e afdeling, sectie C, nr. 1592H.
artikel 2. goedkeuring te geven aan het aanstellen van notaris Frédéric Bauwens, met studie te 9450 Haaltert, Stationsstraat 131 voor het verlijden van de authentieke akte.
De riolering, komende van Terlinden naast huisnummer 72, gaat momenteel over in de achterliggende beek. Het is de bedoeling van het lokaal bestuur Haaltert om deze riolering aan te sluiten bij de bestaande riolering van de Ankerstraat.
Om deze aansluiting mogelijk te maken, werden onderhandelingen gevoerd met de eigenaars van het achterliggend perceel en de losweg die op de Ankerstraat uitkomt. Met deze eigenaars werd een akkoord bekomen voor een tijdelijke ondergrondse inname voor de aanleg van de riolering.
Het gaat om een tijdelijk gebruik van de ondergrond in afwachting van een definitieve heraanleg van de riolering. Er is een aanvraag hangende bij de Vlaamse Milieumaatschappij voor het aanleggen van een gescheiden riolering.
Op de losweg tussen de woningen van Ankerstraat 11 en 15, kadastraal gekend als 2e afdeling Denderhoutem, sectie C, nr. 1593X, eigendom van de de consoorten Hilda Van Waeyenbergh (9450 Haaltert, Ankerstraat 11), Beerens Hans (9450 Haaltert, Poel 25) en Beerens Ingrid (1755 Gooik, Strijlandstraat 97A), wordt de aansluiting gemaakt met de riolering komende van het achterliggende weiland.
Het gaat om een inname voor een bedrag van 1.000 euro. De waarde van de erfdienstbaarheid werd geraamd door landmeter Willy De Rouck op 779,15 euro. De meerprijs is te verantwoorden door het niet moeten voeren van een onteigeningsprocedure.
Naast de ondergrondse inname dient er eveneens een erfdienstbaarheid te worden gevestigd op dit perceel zodat het lokaal bestuur Haaltert of haar gemachtigden toegang krijgen tot het perceel voor het uitvoeren van werken voor de aanleg van de riolering, alsook van het latere onderhoud ervan.
De voorwaarden van deze inname en erfdienstbaarheid werden uitgewerkt in een onderhandse overeenkomst van 3 mei 2022, dat voor akkoord werd getekend door beide partijen.
Deze overeenkomst dient nog te worden bekrachtigd in een authentieke akte, te verlijden door notaris Frédéric Bauwens, kosten ten laste van het lokaal bestuur Haaltert.
Voorliggende beslissing kadert in beleidsdoelstelling 3, actieplan 6, actie 12.17: Inventariseren en renoveren van het rioleringsstelsel en verder werken aan het gescheiden rioleringsstelsel.
De beslissing heeft financiële gevolgen:
Bedrag | 1.000,00 euro |
Actie | GBB |
Jaarbudgetrekening | 0190-00/6130009 |
De kosten van de notariële akte zijn nog niet gekend.
artikel 1. goedkeuring te geven aan het vestigen van een erfdienstbaarheid en ondergrondse inname op een perceel gelegen te Terlinden - Ankerstraat, kadastraal gekend als gemeente Haaltert, 2e afdeling, sectie C, nr. 1592X.
artikel 2. goedkeuring te geven aan het aanstellen van notaris Frédéric Bauwens, met studie te 9450 Haaltert, Stationsstraat 131 voor het verlijden van de authentieke akte.
De trage weg nr. 64, zoals gekend in de Atlas der Buurtwegen en die deel uitmaakt van de Pennestraat, is momenteel nog geen gemeenteweg, niettegenstaande de trage weg er sinds mensenheugenis aanwezig is in zijn huidige breedte. De weg is gedeeltelijk verhard en wordt ook over zijn volledige breedte van minstens drie meter jaarlijks onderhouden.
Het Decreet op Gemeentewegen voorziet in de mogelijkheid om vanaf 1 september 2019 door een gemeenteraadsbeslissing de trage weg in eigendom over te dragen aan de gemeente wanneer de gemeente al meer dan 30 jaar bezitsdaden stelt over deze, wat hier het geval is.
Voornoemd Decreet op Gemeentewegen voorziet geen vergoeding voor de eigenaars, noch een opmeting door een erkend landmeter. Niettegenstaande heeft het lokaal bestuur Haaltert een opmetingsplan aangevraagd bij Willy De Rouck (in bijlage).
Het is aangewezen om de trage weg op te nemen als gemeenteweg in zijn huidige staat en afmetingen, alsmede volgens het opmetingsplan van Willy De Rouck, toe te voegen aan het openbaar domein als gemeenteweg, zodat het lokaal bestuur verder kan instaan voor het onderhoud van de weg.
Voorliggende beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de opname van trage weg nr. 64 in zijn huidige staat en afmetingen, alsmede volgens het opmetingsplan van Willy De Rouck, toe te voegen aan het openbaar domein als gemeenteweg.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 55.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, inzonderheid hoofdstuk III, afdeling IV en V betreffende de jaarrekening.
- De omzendbrief BB 2013/01 boekhouding besturen van de eredienst.
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. Gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening over het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Martinus Kerksken.
artikel 2. Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen via het loket voor lokale besturen, de bisschop van Gent, het Centraal Kerkbestuur van Haaltert en de kerkfabriek Sint-Martinus Kerksken via ReligioPoint.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 55.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, inzonderheid hoofdstuk III, afdeling IV en V betreffende de jaarrekening.
- De omzendbrief BB 2013/01 boekhouding besturen van de eredienst.
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. Gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening over het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert.
artikel 2. Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen via het loket voor lokale besturen, de bisschop van Gent, het Centraal Kerkbestuur van Haaltert en de kerkfabriek Sint-Gorik Haaltert via ReligioPoint
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 55.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, inzonderheid hoofdstuk III, afdeling IV en V betreffende de jaarrekening.
- De omzendbrief BB 2013/01 boekhouding besturen van de eredienst.
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. Gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening over het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Amandus Heldergem.
artikel 2. Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen via het loket voor lokale besturen, de bisschop van Gent, het Centraal Kerkbestuur van Haaltert en de kerkfabriek Sint-Amandus Heldergem via ReligioPoint.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 55.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, inzonderheid hoofdstuk III, afdeling IV en V betreffende de jaarrekening.
- De omzendbrief BB 2013/01 boekhouding besturen van de eredienst.
Dit besluit kadert in het decretaal vastgelegde administratief toezicht op de eredienstbesturen waardoor geen rekening moet worden gehouden met de beleidstoetsen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. Gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening over het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Amandus Denderhoutem.
artikel 2. Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen via het loket voor lokale besturen, de bisschop van Gent, het Centraal Kerkbestuur van Haaltert en de kerkfabriek Sint-Amandus Denderhoutem via ReligioPoint.
De jaarrekening van 2021 is opgemaakt volgens de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids-en beheercyclus van de lokale besturen en de regels, schema's en rekeningstelsels volgens het besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
De jaarrekening 2021 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 voorziet in een geïntegreerde planning van het beleid van de gemeente en het OCMW. Dit beleidsrapport omvat dus de beleidsevaluatie en jaarrekeningcijfers van zowel de gemeente als het OCMW.
Gezien beide entiteiten als aparte rechtspersonen blijven bestaan, stemmen de gemeenteraad en de raad van maatschappelijk welzijn in uitvoering van artikel 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur elk over hun deel van de jaarrekening 2021, waarna de gemeenteraad het deel van de jaarrekening 2021, vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn, goedkeurt. Door die goedkeuring wordt de jaarrekening 2021 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het deel van het OCMW van de jaarrekening 2021 vast.
Het ontwerp van de jaarrekening over het boekjaar 2021 zoals voorgedragen door de financieel directeur vertoont volgende cijfers:
Beschikbaar budgettair resultaat: 5.466.659 euro
Autofinancieringsmarge: 2.382.700 euro
Budgettair resultaat boekjaar: - 1.923.466 euro
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids-en beheerscyclus van de lokale besturen.
- Het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 betreffende de vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids-en beheerscyclus van de lokale besturen.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1. De gemeenteraad stelt de jaarrekening voor het deel van de gemeente vast.
Vastgesteld met eenparigheid van stemmen.
Artikel 2. De gemeenteraad keurt het deel van de OCMW goed.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Artikel 3. De gemeenteraad stelt de globale (gemeente + OCMW) jaarrekening 2021 vast.
Vastgesteld met eenparigheid van stemmen.
Artikel 4. De jaarrekening vertoont volgende cijfers:
Beschikbaar budgettair resultaat: 5.466.659 euro
Autofinancieringsmarge: 2.382.700 euro
Budgettair resultaat boekjaar: - 1.923.466 euro
Artikel 5. Overeenkomstig artikel 250 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 wordt binnen de 30 dagen een afschrift van deze beslissing in digitale vorm bezorgd aan de Vlaamse Regering.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de definitieve beslissing tot het toekennen van de naam 'Trek Maria Plein' aan een plein in Denderhoutem, goed te keuren.
Het plein gelegen te Denderhoutem met kadastrale gegevens 1148C en 1129B heeft nog geen officiële naam.
Op 28 maart 2022 werd de principebeslissing houdende toekenning van de naam Trek Maria Plein aan het desbetreffende plein, goedgekeurd door de gemeenteraad.
Maria Coppens had als bijnaam Trek Maria. Zij had in de jaren 1950, 1960 en 1970 een snoepwinkeltje in Denderhoutem rechtover het nieuw te benoemen plein. In dit snoepwinkeltje kon men gaan 'trekken voor een prijs'. Trek Maria was een gekende dorpsfiguur.
De openbare bekendmaking vond plaats van 20 april 2022 tot en met 19 mei 2022. Het dossier lag ter inzage bij de dienst burgerzaken. Er werden tijdens deze periode geen bezwaren ingediend. Dit werd door het college van burgemeester en schepenen op 02 juni 2022 vastgesteld in het PV van sluiting van het Openbaar Onderzoek.
De Heemkundige Kring gaf een positief advies op 26 april 2022.
De adviesraad Cultuur gaf een positief advies op 03 mei 2022.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de definitieve beslissing houdende de toekenning van de naam Trek Maria Plein aan het plein gelegen te Denderhoutem met kadastrale gegevens: 1148C en 1129B, goed te keuren. Het naambord zal een beknopte toelichting van de gekozen benaming bevatten. Deze benaming kadert in het engagement van de gemeenteraad om straten en pleinen naar vrouwen te benoemen.
Algemene bevoegdheid:
Deze beslissing kadert binnen gelijkblijvend beleid en dient niet afgetoetst te worden aan de beleidstoetsen.
Er zijn geen financiële gevolgen.
Artikel 1: de definitieve tot toekenning van de naam Trek Maria Plein aan het plein gelegen te Denderhoutem met kadastrale gegevens 1148C en 1129B, goed te keuren.
De Vlaamse Regering streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80%, een ambitie die enkel met gezamenlijke inspanningen gehaald kan worden. Daarom willen het Departement Werk & Sociale Economie en VDAB sterker samenwerken met de lokale besturen en richten ze zich hiervoor tot de bestaande samenwerkingsverbanden die de regierol sociale economie opnemen.
De VDAB heeft hieromtrent een schrijven gericht naar alle lokale besturen, directeurs, voorzitters of coördinatoren van Welzijns-, Project- en Dienstverlenende verenigingen, lokale regisseurs Sociale Economie & Werk, de provinciale directeurs VDAB en de provinciale netwerkmanagers lokale besturen & stadsmanagers van VDAB om de lokale regisseurs te mandateren voor overleg met VDAB over de lokale samenwerkingsakkoorden. Gemandateerd met deze opdracht brachten de provinciale netwerkmanager lokale besturen en de regisseur sociale economie van de interlokale vereniging HANDEL Samen & Sociaal (intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen gemeente Haaltert, gemeente Herzele, stad Aalst, stad Ninove, gemeente Denderleeuw, gemeente Erpe-Mere, gemeente Lede en gemeente Sint-Lievens-Houtem) de medewerkers van de 8 steden en gemeenten samen die werken rond de thema's tewerkstelling en activering. Na verschillende overleg-, werk- en feedbacksessies resulteerde dit in een definitief document dat 7 doelstellingen en concrete acties opsomt.
De 7 doelstellingen zijn:
1. De partners willen hun bestaande aanbod dat gericht is op duurzaam werk bekend maken en
uitwisseling ervan ondersteunen
2. De partners willen samenwerken om hiaten in het bovenstaande bestaande aanbod te
identificeren en nieuwe acties te ondersteunen
3. De partners willen samenwerken om een vlottere (informatie)doorstroom van hun klanten te
garanderen
4. De partners willen samenwerken om het bestaande aanbod dienstverlening voor werkgevers
kenbaar te maken en nieuwe acties te ondersteunen
5. De partners willen samenwerken om het instrument TWE-OCMW nog doeltreffender in te
zetten
6. De partners willen samenwerken om het instrument wijk-werken nog doeltreffender in te
zetten
7. De partners willen ten slotte de onderlinge samenwerking versterken
Om de samenwerkingsovereenkomst (zie bijlage) en de vooropgestelde doelstellingen en acties op te volgen wordt er een partneroverleg opgestart dat minimaal 3 keer per jaar samenkomt.
De samenwerkingsovereenkomst zal ingaan op 1 september 2022 en lopen tot 31 december 2025. Voor de ondertekening van deze overeenkomst zal er in september een persmoment georganiseerd worden waarvoor er van elk lokaal bestuur en van VDAB Oost-Vlaanderen een vertegenwoordiger afgevaardigd zal worden.
B2/AP5-A9/8: Activeren van uitkeringsgerechtigden en leefloners (naar een reguliere job) via art. 60 en 61 door gerichte tewerkstelling via gemeentelijke diensten, lokale middenstand of sociale tewerkstelling; Aanpakken van obstakels van kinderopvang en taalproblematiek (opleiding Nederlands) aanpakken via BCSD.
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
artikel 1. goedkeuring te geven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB Oost-Vlaanderen en de lokale besturen binnen de interlokale vereniging HANDEL Samen & Sociaal.
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het rapport 'Organisatiebeheersing 2021'.
Het hebben van een 'systeem van organisatiebeheersing' is een wettelijke verplichting conform het Decreet Lokaal bestuur.
Lokaal bestuur Haaltert (zijnde gemeente en OCMW) hebben een goedgekeurd algemeen kader Organisatiebeheersing, respectievelijk goedgekeurd in zittingen van 24 november 2014 en 17 december 2014, waarbij geopteerd werd voor de Leidraad van Audit Vlaanderen als algemeen kader of referentiepunt.
Jaarlijks dient een rapportering voorzien te worden aan de gemeente- en OCMW- raad over het voorbije jaar. Deze rapportering geldt voor het jaar 2021.
Algemene bevoegdheid
Deze beslissing kadert in gelijkblijvend beleid waardoor er geen toetsing aan de beleidsdoelstellingen vereist is.
Er zijn geen financiële gevolgen aan deze rapportering verbonden.
Artikel 1. kennis te nemen van de rapportering 'organisatiebeheersing 2021'.
De mondelinge vragen van raadslid Nathalie Meganck en raadslid Jan Schelfhout werden behandeld en beantwoord.
De voorzitter sluit de zitting op 27/06/2022 om 21:10.
Namens Gemeenteraad,
Katlijn Copriau
algemeen directeur
Paulette Looze
voorzitter raad